Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som tagen ur Bergakungens egen sovsal

Att övernatta i världens djupast belägna svit, omgiven av en miljö lika rik på historia som skönhet kan låta som en bra idé. Men kom ihåg att på 150 meters djup kan man varken höra dig snarka eller skrika – om någon av gruvans många myter skulle vakna till liv.

Det rasslar och skakar medan hissen sjunker ned i bergsdjupet. Till sist stannar den – på 155 meters djup. Här nere känns sommaren avlägsen och tiden, liksom årstiderna, tycks ha stannat upp.

Andreas Vollmer arbetar som guide i Sala silvergruva. Han går fram till bergsväggen, knackar tre gånger och berättar att han brukar råda besökarna att göra detsamma.

–För att lugna Gruvfrun. Jag är egentligen inte skrockfull, men det är bäst att vara på den säkra sidan, säger han.

Andreas Vollmer vandrar vidare in i berget, genom dovt upplysta gruvtunnlar, innan han öppnar upp dörren till det närliggande gästabudet. Här inne är det möblerat med träbord och kandelabrar och luften är rumstempererad och behaglig att vistas i.

– Det händer att par gifter sig borgerligt i gruvan, berättar Andreas Vollmer och det är lätt att förstå varför.

För dem som inte går i bröllopstankar går det även bra att dinera, eller att bara umgås och insupa atmosfären här.

I anslutning till gästabudet finns själva sviten, till synes ingrävd i en urgrävd ficka i själva berget. Rummet upptas nästan helt av en ordentligt tilltagen säng.

Rummet är spartanskt till sin natur. Men trots sitt grovhuggna yttre finns det en viss kunglig känsla över det. Som om det gjordes med Bergakungen i åtanke, lika mycket som för de jordiska besökarna. Ingen vägg skiljer rummet från gästabudet, men vad gör det när du inte har några grannar och sover djupt ned i underjorden.

– Vickningskorg och bubbel ingår förstås, samt en visning av gruvan. På morgonen kommer även guiden ned med en frukostkorg, berättar Andreas Vollmer.

Personalen är din enda länk till världen ovan under din vistelse. Vill du som gäst ta dig upp eller ned till din svit måste du först kontakt dem via en kommunikationstelefon, då mobiltelefoner inte fungerar här nere.

Den mörkrädde kanske därför blir något illa till mods av det faktum att flera spökjägare har besökt gruvan, så även mediet och tv-profilen Terry Ewans.

Även Andreas Vollmer har en del spökhistorier på lager från gruvan, både historiska och självupplevda.

– Under en visning vandrade två kvinnor i väg från gruppen. Jag trodde de hade tröttnat, men de berättade sedan att de inte hade sett oss. I stället hade de följt en kvinnogestalt som kallade på dem. Jag vet inte vad jag ska tro om det, berättar Andreas Vollmer medan vi tar en paus i gästabudet.

Han tillägger att det fort-farande är förbjudet att både svära och vissla i gruvan, då man inte ville riskera att locka till sig onda andar.

Något man däremot lockar till sig är besökare. Sviten tillkom 2006 och en konsertsal två år senare.

– Numera har vi en mängd aktiviteter i gruvan, året om.

Att tänka på inför en övernattning i världens djupaste svit

Temperatur

I gruvan ligger temperaturen på runt två plusgrader året om, så det kan vara bra att klä sig efter det. Men själva gästabudet och sviten är rumstempererad.

Öppettider

Sviten är öppen året om, med några få undantag. Men då det endast finns en svit blir det snabbt fullbokat, så var ute i god tid.

Täckning

Mobiler har ingen täckning nere i gruvan. För att ta emot hälsningar, eller ta sig upp och ned, behöver du först kontakta personalen via kommunikationsradion.

Toalett/dusch

En enklare toalett finns utanför gästabudet nere i gruvan. Dusch finns tillgänglig i vandrarhemmet ovan jord.