Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somaliska barn får läxhjälp

Här på kulturcentret Knytpunkten på Råby får somaliska barn två kvällar i veckan läxhjälp.– Jag är jättetacksam att folk ställer upp, säger Maryan Abdirahman, 12, som ofta kommer hit.

Maryan Abdirahman räknar matematik framme vid whiteboardtavlan. Hon går årskurs sex på Internationella engelska skolan men just denna kväll får hon hjälp med läxorna.

– Om jag missar något i skolan så får jag hjälp här. Jag kommer hit varje vecka, säger Maryan Abdirahman.

Sedan fem år driver Hornafrik ungdomsförening läxläsning för barn med somalisk bakgrund. Två kvällar i veckan träffas de på Knytpunkten på Råby. Målet är att hjälpa eleverna att komma ikapp i skolan.

– Många somalier som kommer hit har nyligen kommit till Sverige och saknar skolgång sedan tidigare. Det är dessa barn som kommer i kläm när deras föräldrar ofta har låg utbildningsnivå och inte kan hjälpa dem med läxorna, säger Hassan Esmail, en av de frivilliga från Hornafrik ungdomsförening som hjälper barnen.

På läxhjälpen sker undervisning i alla skolämnen. Behoven är större än någonsin, enligt Hassan Esmail.

– Om vi inte hjälper barnen är det lätt att de hamnar i utanförskap. Vi skulle behöva hjälp med ännu fler frivilliga som kan erbjuda någon timme i veckan för att kunna lyfta dessa barn så att de klarar skolgången