Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommardoppet kan bli en dödsfälla

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år, enligt en undersökning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Ändå slarvar många föräldrar med säkerheten när barnen badar. En av dem som råkat illa ut är mamman Karin Johnsson.

Annons

När Karin Johnsson skulle bada sin tio månader gamla dotter höll det på att sluta i katastrof.

-Jag vände bort huvudet från min dotter i ett par sekunder för att säga något till min man, varpå jag hörde sprattel och plaskande. Min dotter sprattlar mycket när hon badar så jag reagerade inte direkt, men när jag vände mig om låg hon på rygg under vattnet, berättar Karin Johnsson på Familjeliv.se.

Dottern klarade sig, men Karin Johnsson mår fortfarande dåligt över det som hände och förstår nu hur lätt olyckan kan vara framme.

Karin Johnsson råkade ut för en incident, trots att hon befann sig i samma rum som sin badande dotter. Men förvånansvärt många föräldrar kan tänka sig att lämna sitt lilla barn ensamt i badet och dessutom gå därifrån. Hela 22% svarade ja på frågan om de kan tänka sig att lämna sin tvååring ensam i badet en liten stund, när frågan ställdes på Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se. En siffra som Jan Schyllander på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) oroas över.

-Det är högst olämpligt att lämna ett barn ensamt i badet, säger han.

Mellan 1998 och 2007 drunknade 106 barn i Sverige. Däremot visar den senaste undersökningen att de flesta olyckorna inte inträffat i just badkaret utan vid badplatser eller i grannens trädgårdspool. Hur många incidenter som sker som kunde ha lett till drunkning visar däremot inte statistiken. Men troligtvis är det ganska många, bedömer Jan Schyllander på MSB som studerat drunkningsolyckor i Sverige.

– För till exempel fallolyckor går det trettio till fyrtio allvarliga incidenter på varje dödsfall. Men när det gäller drunkning är det oftast så att du endera blir blöt eller dör och ingen rapporterar att de blivit blöta, säger han.

Jan Schyllander ser också en risk i att olyckorna ökar ännu mer i takt med att trädgårdspoolerna blir allt populärare.

– Mycket tyder på att det blir mer och mer populärt att ha en pool i trädgården och då ökar förstås risken för den här typen av olyckor, säger han.

För att ett litet barn ska drunkna räcker det med ett par decimeter vatten och små barn som hamnar med ansiktet nedåt vet inte hur de ska ta sig ur faran.

För fasta swimmingpooler finns lagkrav på att det ska finnas någon form av skydd, ett staket eller ett överdrag, som hindrar barn från att trilla i, något som mycket få poolägare efterlever, säger Jan Schyllander.