Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommargäster protesterar mot husbygge

När en av invånarna i byn Lybeck byggde ett större hus än de andra och höjde tomten med stenblock var det slut med grannsämjan. Bråk och överklaganden sysselsätter nu sommargäster och permanent-boende i det annars så fridfulla landskapet.

Lybeck. Det västmanländska Lybeck ligger, precis som sin tyska namne, vid vattnet. I byn, som ligger strax efter Frösåkers golfbana, finns både åretruntboende och sommargäster. Husen är ofta låga och de flesta är röda med vita inslag.

Men när en av de permanentboende höjde upp sin tomt med stenblock och byggde ett hus på två våningar i en brungrå nyans så reagerade grannarna.

Dels tyckte de att huset inte smälte in i grannskapet, dels försvann en stor del av utsikten mot sjön.

– En stor ful låda ligger nu mellan oss och Mälaren. Jag kunde se Sörmland. Nu ser jag en vägg. Det är inte vackert, säger Bo Andersson, som har sommarhus i Lybeck.

Grannarna protesterade redan när huset var på planeringsstadiet. De över- klagade, och kopplade vid olika tidpunkter in både en arkitekt och en advokat. Men de förlorade alla överklaganden och huset byggdes. Nu menar grannarna att huset inte byggts enligt de ritningar som först gjordes. De stora stenblocken som det nya huset vilar på irriterar dem. Grannarna anser att marken har höjts på ett sätt som inte mark- och detaljplanen tillåter.

Men Magnus Fornstedt som byggt huset tilbakavisar påståendena:

– Grannarna har överklagat allting. Men arkitekten har följt det som står i detaljplanen, säger han.

Magnus Fornstedt är uppvuxen i Lybeck och har ägt marken i nio år.

– Det här är min hembygd. Min farfar ägde mark härute. När vi köpte tomten fanns mest skog här. När vi började röja fick mina närmsta grannar jättefin utsikt och den vill de inte bli av med, säger Magnus Fornstedt.

– Vi har gjort eftergifter. Vi har flyttat huset fyra meter för att inte störa deras utsikt. Men det hjälper inte, säger Magnus Fornstedt.

På stadsbyggnadskontoret konstaterar landskapsarkitekten Lennart Winkler att bygget har tröskat genom länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen som båda har gett grönt ljus. Däremot anser Lennart Winkler att husägaren kan ha gått för långt när det gäller att höja marken. Husägaren har sökt mark- och bygglov i efterhand, vilket byggnadsnämnden ska behandla i augusti.

– De har fyllt upp med stenblock mer än bygglovet medger, säger Lennart Winklewr.

Stadsbyggnadskontoret kan komma att begära justeringar av tomten och det kan bli tal om så kallad ”svartbyggsavgift”. Grannarna säger sig också vara oroliga att stenblock ska falla ner på dem som kör eller går på vägen. Byggnads-inspektörer som har besiktigat platsen bedömer att det inte finns någon sådan risk.Information om ärendet tas upp på byggnadsnämnden imorgon.