Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarstugemorden: Detta har hänt

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Förra sommaren skedde ett mord och ett mordförsök i en sommarstuga utanför Arboga. Det som först verkade vara ett äktenskapligt gräl visade sig vara ett mord som troligen planerats av parets dotter, Johanna Möller. Det blev starten på en enorm utredning som bland annat nystade upp ytterligare ett mord. Här får du de senaste årets händelser sammanfattade inför den stundande domen, som meddelas i dag klockan 11.

Reportrar som har bevakat sommarstugemorden sammanfattar:

Den 3 augusti 2016 påträffades en död man och en skadad kvinna i en sommarstuga söder om Arboga. Kvinnan misstänktes initialt för mord på sin make. Hon sade dock till polisen att hon var oskyldig och att dottern kunde ligga bakom attacken. Två dagar senare avfördes kvinnan som misstänkt.

Den 16 augusti greps parets dotter, Johanna Möller, på Arlanda tillsammans med sin pojkvän, Mohammad Rajabi. De släpptes tre dagar senare, men greps på nytt den 31 augusti.

I november 2016 delgavs Johanna Möller misstanke om grovt bedrägeri för att ha sökt livförsäkring i sin före detta makes namn med falsk underteckning. Hennes man avled i augusti 2015 i vad som då antogs vara en drunkningsolycka i Hjälmaren, nära föräldrarnas sommarstuga. Polisen började nu utreda händelsen i ett nytt sken och öppnade bland annat mannens grav för att se hur han egentligen dog.

I december 2016 delgavs Johanna Möller även misstanke för mord på exmaken.

I en rekonstruktion i januari 2017 visade Mohammad Rajabi hur knivattacken på Möllers föräldrar gått till. Han berättade att han genomförde knivattacken men att det var Johanna Möller som beordrat mordet.

Den 7 februari 2017 erkände Mohammad Rajabi attacken mot Göran Möller och hans hustru.

Den 15 februari 2017 anhölls tre anhöriga till Johanna Möller för inblandning i exmakens drunkning. Samma dag släpptes två av dem. Den tredje släpptes först den 29 mars. Samtliga är fortsatt misstänkta.

Den 17 mars 2017 häktades Johanna Möller för mordet på exmaken.

Utredningen om de bägge sommarstugemorden, samt övriga brott, resulterade i en drygt 7000 sidor lång förundersökning, där sammanlagt cirka 500 olika förhör hållits med misstänkta, vittnen och andra personer.

Den 28 april åtalades Johanna Möller och Mohammad Rajabi för mord och mordförsök. Johanna Möller åtalades även för försäkringsbedrägerier och hot mot tjänsteman.

► Den 8 maj inleddes rättegången i sommarstugemorden och den varade till den 7 augusti. Redan innan rättegångens avslut kom tingsrätten med ett första beslut om att både Johanna Möller och Mohammad Rajabi var skyldiga till mord och mordförsök.

► Den 25 juli presenterades resultatet av en rättspsykiatrisk undersökning av Johanna Möller. Hon ansågs inte lida av en allvarlig psykisk störning.

Mohammad Rajabis ålder har varit omdiskuterad och viktig för att avgöra vilket straff han kan få. Den 9 augusti kom beskedet att han troligen endast var 20 år gammal när mordet begicks, enligt iranska myndigheter. Åklagaren kunde därför inte yrka på livstid, utan ändrade sin straffyrkan till 14 års fängelse. Vad gäller Johanna Möller yrkar åklagaren på livstids fängelse.

Läs också: Rajabis ålder fastställd – för ung för att dömas till livstid