Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommartid – en tuff period för utsatta barn

Våld i familjen, konflikter och ensamhet. Det drabbar många barn så här i sommartider när vuxna dricker mer, semestern inte blir som det var tänkt och barnen känner sig utlämnade.

Konflikterna har en tendens att öka under sommar och semester. Många vuxna dricker mer alkohol och under längre perioder och våldet i vissa familjer ökar.

– Det behöver inte handla om missbruk av alkohol. Men barn tycker det är obehagligt när de vuxna uppför sig annorlunda, konstaterar Eva Stenelund på Bris, Barnens rätt i samhället.

Konflikterna i familjen ökar när förväntningar som man har på semestern inte infaller.

– Familjer beger sig ut i en husvagn eller båt, utlämnade till varandra och alla vanliga rutiner har satts ur spel. Det är inte konstigt att det blir konflikter, fortsätter hon.

– I missbruksfamiljer blir det nästan alltid värre på sommaren när de vuxna är lediga.

Alla barn som ringer till Bris har rätt att vara anonyma. Men i allvarliga fall kan Bris kontakta polis, socialtjänst och socialjour.

– Då måste barnen bryta anonymiteten för att vi ska kunna gå vidare. Det händer ibland. Vi jobbar också som mellanhand för att hjälpa barnen att våga berätta för myndigheter om sina svårigheter.

Enligt Eva Stenelund kommer det inte in fler samtal till Bris under sommaren än under andra delar av året. Däremot har samtalen en annan karaktär.

– Nu handlar samtalen om våld och konflikter i familjen i stället för om skolan och mobbning. Barnen kan också berätta om psykisk ohälsa eller att de är beredda att ta sitt liv. Men också om ensamhet. Kompisarna i skolan försvinner på sommarlov och plötsligt känner man sig ensam och utlämnad.

– Men samtalen handlar också om roliga saker, till exempel att man blivit förälskad och har frågor om hur man ska kyssas, fortsätter hon.

På socialkontoret Barn och ungdom i Västerås är det lugnare under sommaren.

– Det är få barn som kontaktar oss direkt. Hit vänder sig skolans eller förskolans personal eller andra vuxna med en så kallad orosanmälan när man misstänker att ett barn far illa, berättar Ulrika Wennerholm, enhetschef på barn och ungdomsförvaltningen.

– Barnen är mer osynliga för oss på sommaren. Däremot har vi en rusch inför sommarlovet, när vuxna gör orosanmälningar till oss.

– Det kan handla om våld mot barn, sexuellt utnyttjande eller andra svåra saker.

Socialkontoret Barn och ungdom inleder då en process som följs för alla anmälningar.

– Först gör vi en förhandsbedömning där vi träffar vårdnadshavare och det berörda barnet. Utifrån det gör vi en bedömning om vi ska göra en utredning eller inte.

– Om det blir en utredning så sätter vi in behövliga åtgärder. Det kan handla om allt från råd och stöd till familjebehandling och terapi eller familjehemsplacering.