Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sören vill berätta om hur Västerås blev Västerås

Elektriciteten är det som förvandlat en småstadshåla till en ledande industristad. Industrihistoriska föreningen samlar berättelser om det.

Mest kända för allmänheten är kanske Industrihistoriska föreningens visningar av gammal industrifilm som de brukar hålla minst en gång om året på Elektra.

Föreningen har också en ambitiös hemsida där medlemmar har samlat berättelser om hur industrin växt fram i Västerås. Det handlar inte bara om Asea.

– Vi är så glada att vi hann göra en intervju med Nils-Erik Wirsäll som var med om att skapa det moderna Ica. Jag hoppas att vårt material kan bli värdefullt för forskare, säger föreningens ord-förande, Sören Bååth.

Sörens pappa jobbade som fastighetschef på Asea och har fått en egen gata döpt efter sig, så Asea finns i blodet.

2005 bildade Sören, tillsammans med Hans Stackegård och Ivan Öberg, föreningen som ett år senare hade sitt första och konstituerande sammanträde.

Ett idogt arbete pågår fortfarande.

En seger för föreningen var när de kunde köpa Jonas Wenströms resekoffert, fylld med brev, och donera den till Länsmuseet.

– Tack vare våra inkomster, från böcker bland annat, har vi en fond att ta medel ur.

Industrihistoriska föreningen i Västerås

Föreningen har mellan 100 och 200 medlemmar. Det tillkommer nya lite då och då.

För medlemmarna hålls föredrag, men det arrange-ras också resor till mål som har med föreningens inriktning att göra.

I ”Internetboken” på föreningens hemsida (industristaden.se) hittar du ett 50-tal berättelser om industristadens framväxt. Ett mål är att föra kunskap vidare till nya generationer.

Föreningen säljer också dvd:er och böcker.