Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS regler hindrar polisens arbete

Det har blivit svårare för polisen att utreda grova brott. SOS Alarm lämnar inte ut larmsamtal – information som ibland kan vara helt avgörande för ett fall.

När skogsbranden i somras rasade som värst tvingades polisen göra en husrannsakan hos SOS. Anledningen: De vägrade lämnade ut larmsamtalet till polisens utredare.

Kammaråklagare Christer Sammens, som leder förundersökningen om skogsbranden, var inte inblandad då eftersom utredningen till en början leddes av polisen.

– Det kan vara riktigt jävla bekymmersamt. Inledningsvis så vill man ju ha informationen ganska snabbt. Larmsamtal kan avslöja rätt mycket och informationen är inte friserad, säger Sammens.

Men SOS lämnar inte ut några larmsamtal om inte minimistraffet är fängelse i två år.

– Det här är något som har kommit på senare år, förr var det aldrig några bekymmer. Nu händer det allt oftare att vi stöter på patrull men det känns inte bra att tvingas ta till tvångsmedel för att få ut en larminspelning. Mig veterligen är det här första gången, i alla fall i de utredningar jag har haft, säger Sammens.

Från polishåll beskrivs det hela som ”galet”.

– Vi har haft bra samarbete med SOS men nu börjar det ställas på sin spets. Skogsbranden är ett bra exempel, säger Mikael Eriksson, tf chef för utredningssektionen i Västmanland.

Sannolikheten att lösa ett grovt brott hänger mycket på vad polisen får fram under de första 48 timmarna.

– Det är då man når framgång. Att få tillgång till alla obehandlade uppgifter, att kunna bearbeta dem. Det kan påverka brottsuppklarningen, säger Eriksson.

När det gäller mord finns inga hinder för att få ut larmsamtalen – däremot kan polisen få svårt att utreda brott som våldtäktsförsök, rån och misshandelsfall – brott som kan dömas längre än två år. Och det är inspelningar där den misstänkte, offret eller vittnen som polisen vill ha – inte vilka samtal som helst.

Polisen fick nyligen nej till ett knivigt misshandelsfall. En son misstänks för att ha slagit sin 70-åriga mamma svårt med ett dammsugarrör. Tre revben gick av. Det var sonen som larmade SOS men hans uppgifter då gick inte ihop med dem han lämnade i förhören. Men SOS sa blankt nej.

Likaså vid branden i Kolsva – där två personer dog – blev det ett nej.

Enligt SOS värnar de om den personliga integriteten och stödjer sig mot att bolaget inte har någon lagstadgad skyldighet att lämna ut bandinspelningar.

– Vi agerar enligt de regler vi anser gälla. När man ringer 112 ska man inte behöva bli uppspelad i media, som det är i USA, säger Anders Klarström, presschef vid SOS Alarm.

Kan du förstå polisens frustation?

– Jag förstår att materialet kan vara viktigt för dem men polisen får begära ut materialet och vi förbehåller oss rätten att pröva det.

Är det ni som är mest lämpade att göra det?

– Vi jobbar båda för ett tryggare samhälle, säger Anders Klarström.