Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Späckat program för Sinfoniettan 2010-2011

Beethoven, Mahler och Schumann blir viktiga namn för Västerås sinfonietta nästa säsong. Dessutom får orkestern två nya gästdirigenter.

Vad Sinfoniettan ska ägna sig åt bestäms med lång framförhållning. Redan i augusti i fjol meddelades att Roy Goodman och Johannes Gustavsson blir gästdirigenter från i höst. Och nu är det klart vilken repertoar de ska bjuda på.

Först ut är unge Johannes Gustavsson som den 13 augusti ger en lunchkonsert ihop med dirigentelever från Kungliga Musikhögskolan.

Sedan drar torsdagsserien i gång med en storsatsning den 2 september då Johannes Gustavsson dirigerar Ludwig van Beethovens nionde symfoni. Då har Västerås sinfonietta sällskap på scen av Dalasinfoniettan, Västerås kammarkör och Mariakören.

Roy Goodman, brittisk dirigent med lång internationell meritlista, gör entré i oktober. Då leder han bland annat orkestern vid en konsert med musik av 200-årsjubilaren Schumann och Sinfoniettans egen kompositör Britta Byström. Hon gör sin sista säsong som huskompositör och firas av nästa vår med uruppförandet av ett nykomponerat verk.

Konsertserierna på torsdag och lördagar fortsätter enligt samma tradition som tidigare. Så gör även satsningen på ”Klassiskt efter jobbet” som ges två gånger i höst och två gånger på våren.

Lahtis symfoniorkester gästspelar den 21 oktober och en vecka senare kommer Kungliga Filharmonikerna på besök. Bland gästsolisterna kommande säsong kan nämnas den brittiske pianisten och dirigenten Howard Shelley som kommer i januari och den hyllade sopranen Elin Rombo som sjunger vid två konserter i februari.

De traditionsenliga julkonserterna med Fryx musikklasser genomförs 1-3 december.

I år ställdes trettondagskonserten med bal in men nästa år görs ett nytt försök, denna gång med italienska förtecken för både mat och musik. Biljetterna (895 kronor) släpptes häromdagen.