Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spände fast utvecklingsstörd - kritiseras av Socialstyrelsen

De utvecklingsstörda ungdomarna skulle äta mellanmål. Då blev de fastspända med bälten av personalen.

Socialstyrelsen riktar kritik mot ett boende för ungdomar med utvecklingsstörning efter en inspektion den 30 mars 2011.

Vid tiden för inspektionen bodde två flickor och två pojkar i verksamheten. Incidenten som ligger till grund för socialstyrelsens kritik inträffade när ungdomarna kommit hem från skolan och skulle äta mellanmål. Då spändes en av ungdomarna fast i stolen med ett bälte så att det blev omöjligt att sträcka sig över bordet eller resa på sig.

Som stöd för sin bedömning hänvisar Socialstyrelsen till Regeringsformen. Där det står att varje medborgare är skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp och frihetsberövande när det kommer till offentlig verksamhet.

Även Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ligger till grund för bedömningen. LSS bygger på frivillighet och därför kan man inte vidta åtgärder mot den enskildes vilja.

Socialstyrelsen upptäckte vid inspektionen att två av ungdomarna hade ordination om bälte från läkare. Dock fanns inga uppgifter om hur och när bälte ska användas och inte heller hur vida de båda ungdomarna samtyckt till användandet av bälte.

Socialstyrelsen riktar kritik mot verksamhetens sätt att använda bälte eftersom att tvångs – och begränsningsåtgärder är förbjudna. Socialstyrelsens beslutar därför att Nämnden för funktionshindrade i Västerås ska se till att det inte förekommer några tvångs – och begränsningsåtgärder.

Redovisning ska ha skickats till Socialstyrelsen senast den 16 december 2011.

Hälso – och sjukvårdens beslut om ordination om bälte utreds i ett särskilt ärende.