Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande indisk hetta

Ljuvliga dofter från det indiska köket möter en när man kommer in i restaurang Laxmi på Snickargatan. Här serveras vällagad indisk mat – gott, smakrikt och prisvärt.

En indisk restaurang är ett efterlängtat tillskott till restaurangutbudet i Västerås.

Hittills har man inte fallit i fällan att blanda upp konceptet med tråkigheter som toast Skagen och plankstek, här kör man indiskt rakt igenom.

Förrättsutbudet är inte stort. Man kan få små piroger, friterade grönsaker eller miljöovänliga kungsräkor – alla serverade med en kall, intressant och god mintsås. Två kryddigare alternativ är tomatsallad och kycklingsallad. Tomatsalladen är stark och frisk och smaksatt med ingefära, vitlök och grön chili. Kycklingsalladen är också kryddig och smakrik med sina små kyckling- och lökbitar vända i koriander och andra kryddor.

Det finns mängder av varmrätter att välja mellan på Laxmi. De serveras på stora fat, i puttrande pannor eller i mindre skålar. Allt är rykande hett, ofta i dubbel bemärkelse, och man bjuds på spännande smaker från olika delar av Indien.

Förutom ett stort utbud av vegetariska rätter finns lamm, kyckling och biff i olika varianter. Här finns tandorikryddade rätter, currydoftande grytor och husets specialrätter. Den kryddstarka Vindaloogrytan är sannolikt det starkaste som någonsin serverats i Västerås med omnejd.

Varmrätterna kan kompletteras med nybakade och rykande varma naanbröd i olika varianter. Mycket goda och perfekta till den kryddstarka maten. Till efterrätt, eller varför inte som måltidsdryck till heta rätter, kan man beställa lassi – svalkande indisk dryck gjord på yoghurt och mangojuice.

Desserterna sticker ut en del från hur det brukar se ut i Västerås. Man kan visserligen få glass med chokladsås men även indiskt te med kryddor och mjölk, indisk glass med kardemumma och pistagenötter eller en pudding gjord på yoghurt, grädde, kardemumma och saffran. Desserterna är söta och originella. Kryddigare, kompaktare och kladdigare mot för vad vi är vana vid. Goda och lite udda.

Miljön har inte ändrats nämnvärt sedan man satsade på svenskt och italienskt i samma lokaler. Svalt och stramt, nu med tillskott av turkosa gardiner och Indieninspirerade ljuslyktor. I och för sig står maten i centrum men den som förväntar sig ett stycke av Indien, även när det gäller miljön, blir besviken. Servicen håller godkänd nivå. Servitriserna kan förklara och berätta om de flesta rätter men ingen slår knut på sig själv för att bjuda på någonting extra.

Västerås har alltså äntligen fått en indisk restaurang. Maten är inte bara god, kryddstark och spännande utan håller dessutom en bra prisnivå. De flesta varmrätter kostar drygt en hundralapp och det är prisvärt för den smakrika, heta och vällagade maten.

Noterat

För inte särskilt länge sedan var det pizzeriorna som hade mat för avhämtning. Nu ser det annorlunda ut. Vill man hellre äta maten hemma i soffan framför tv:n finns massor av restauranger som har mat för avhämtning. Västeråsarna kan välja mellan kinesiskt, japanskt, libanesiskt och indiskt. Take away verkar vara en trend som kommit för att stanna.

Spans betyg

Atmosfär 3/5

Förrätt 3/5

Varmrätt 8/10

Dessert 3/5

Betjäning 3/5

Summa: 20 - Tre gafflar

1 gaffel: 1-10 p

2 gafflar: 11-17 p

3 gafflar: 18-22 p

4 gafflar: 23-27 p

5 gafflar: 28-30 p

Prisläget:

7 förrätter 25–59 kronor

32 varmrätter 120–160 kronor

2 fiskrätter 139–150 kronor

10 vegetariska rätter 99–125 kronor

6 efterrätter 20–45 kronor

www.laxmiindisk.se