Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara miljön – med bakpulver

Städning: en vardagssyssla som de flesta någon gång tar sig för. Men kanske är det dags att tänka om – många av medlen vi använder kan vara direkt skadliga.

Brukar du göra rent spisen med bakpulver och ättika? Eller använder du bikarbonat när det är dags att göra rent i toaletten? Då kanske resten av den här artikeln bara är onödiga ord. Men för många är det fortfarande en vanesak att handla rengöringsmedel med starka kemikalier som till exempel klorin i innehållsförteckningen. Och det här är ett stort problem, menar Caroline Söderlund, kemikaliesamordnare på Västerås stad.

– Det är ett problem, eftersom vi vet så lite om de flesta kemikalierna. Man kan så klart inte dra alla över en kam, men generellt använder gemene man alldeles för starka kemikalier när de städar eller gör rent hemma, säger hon och fortsätter:

– Ett bra tips är att titta på förpackningen och se efter om det finns någon farosymbol.

Cecilia Hedfors är tillförordnad avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen. Även hon anser att svenska hushåll använder för starka kemikalier, för ofta och menar att det som är mest problematiskt är konserveringsmedlen som dessa innehåller.

– Och det här använder vi, helt i onödan.

Enligt Cecilia Hedfors är det framförallt på tre sätt som kemikalier i vanliga städprodukter kan vara farliga.

– De kan vara allergiframkallande, hormonstörande och dessutom långlivade i naturen, säger hon.

Problembeskrivningen är med andra ord klar. Men vad kan man göra som konsument om man vill minska användningen av kemikalier men ändå få rent hemma?

– Såpa kommer man långt med. Och sedan finns det flera exempel på mer miljövänliga saker, säger Caroline Söderlund.

– Bikarbonat kan vara bra, precis som citron, bakpulver och ättika.

VLT har sammanställt en lista med handfasta tips på hur du enkelt kan byta ut några av de vanliga rengöringsmedlen som säljs i mataffären.

– Det är inte helt ofarligt att städa med ättika, men det är fortfarande ett bättre alternativ än vanliga rengöringsmedel, säger Caroline Söderlund.

Om du ändå känner att du behöver något rengöringsmedel kan det vara en idé att kasta ett extra noga öga på förpackningen, säger Cecilia Hedfors på Naturskyddsföreningen.

– Svanen-märkningen och Bra miljöval kan man hålla utkik efter. De är kontrollerade och godkända. Och att hålla sig till sådana produkter kommer man långt med.

Enkla knep: det här kan du göra

Spis och ugn: Ingrodda rester i ugnen kan vara svåra. Gnid in insidan av ugnen med outspädd såpa och värm sedan på 100 grader i 30 minuter och stäng av och låt svalna. Tvätta sedan ur med vatten. Spisen gör du enklast ren med bakpulver och ättika. Låt det bubbla och fräsa en stund, och torka med en trasa och ljummet vatten.

Mikrovågsugnen: Fyll en skål med vatten och pressad citronsaft. Kör några minuter på full effekt och torka sedan av.

Toaletten: Det bästa mot kalkavlagringar i toalett och även kök är att gnida en halv citron mot avlagringarna, vänta några minuter och därefter torka av med en fuktig trasa.

Diskhon:

Strö bakpulver över en fuktig ho och låt dra en stund. Ta sedan en svamp eller diskborste och diska ur. Torka sedan med lite papper.

Fettfläckar:

Flottiga fingrar lämnar fula fläckar. Tag lite mineralvatten på en bit

hushållspapper. Är det väldigt svåra fläckar är även bakpulver ett bra alternativ.

Fakta: Råd Rön