Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkade chefer stämmer ABB

Den 31 januari i år avskedade Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige, tre högt uppsatta chefer, de fick lämna företaget med omedelbar verkan.

Nu stämmer cheferna ABB, de menar att avskedandena saknar grund.

När Sten Jakobsson kallade till sig de tre cheferna hade de ingen aning om vad som väntade, de kunde inte ens drömma om att de skulle bli avskedade.

Samtliga tre är veteraner inom ABB, de har arbetat i företaget i 15, 20 respektive 30 år.

Sten Jakobsson var mycket tydlig när han motiverade varför de tre cheferna tvingades lämna företaget.

–Cheferna har brutit mot företagets affärsetiska regler och kunde helt enkelt inte arbeta kvar, förklarade han. Det är beklagligt men vi hade inte något alternativ.

Men enligt vad VLT erfar är bilden något annorlunda.

Det handlar om affärer som gjordes i Ryssland i början av 2000-talet, vid en tid då ABB ännu inte fastställt sin uppförandekod, eller affärsetiska regler. Där och då var det omöjligt att slutföra affärer utan att anlita lokala kommissionärer.

De fakturerade sedan ABB för tjänster som inte riktigt stämde med verkligheten, fakturorna attesterades därefter av de aktuella cheferna.

Men hela upplägget ska ha skett med högre chefers goda minne.

Sten Jakobsson har också tidigare förklarat att de avskedade cheferna inte agerade för personlig vinning.

– Dessutom har ABB missat på en väsentlig punkt, säger advokat Leif Broomé, som företräder en av de tre cheferna.

- Förseelser av de här typen måste påtalas inom två månader efter det att de har kommit till företagets kännedom för att de ska ha giltighet, och det har ABB inte gjort.

Bara den omständigheten skulle kunna ogiltigförklara avskedandena.

Ingen av de tre cheferna är fackligt ansluten och ABB har förklarat man inte är intresserade av att inleda någon överläggning med chefernas advokater, därför drivs frågan i tingsrätten.

Advokat Leif Broomé är trygg i förvissningen om att tingsrätten så småningom kommer att ge de tre cheferna rätt.

Bevisbördan ligger på ABB, företaget måste visa att det fanns grund för att avskeda de tre cheferna.

I stämningsansökan yrkar de tre cheferna på att ABB ska fortsätta att betala ut deras löner, på 43250, 61900 respektive 74700 kronor i månaden. Dessutom vill de ha ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor vardera.

– Vi kommer nu att titta på stämningsansökningarna och bemöta dem i rätten. Processen får ha sin gång, men ABB står fast vid att det finns saklig grund för avsked, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

– Personerna har på ett grovt sätt åsidosatt ABB:s interna regler. Genom ABB:s internutredning är det klarlagt att mycket allvarliga regelbrott har begåtts.

Hon tillägger:

– Vi vill återigen poängtera att affärsetik är ett viktigt område för ABB. Företaget jobbar intensivt med frågor som gäller efterlevnad och det är nolltolerans som gäller.

VLT har varit i kontakt med de tre cheferna men de vill för dagen inte kommentera det som hänt.