Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkrav: 21,3 miljoner

Att Surahammars kommun ska kunna klara besparingarna inför nästa år utan att minska personalen är knappast troligt.

- Det skulle vara fel av mig att inte säga att lova att det inte kommer att bli så. Jag hoppas inte, men alla i kommunen inser nog att det kommer att bli besvärligt att spara så mycket pengar utan att personalen drabbas, säger kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S).

21,3 miljoner behöver sparas för att det ska bli en noll-budget för 2012. Ska man nå kommunens mål på överskott skulle det behövas nästan 10 miljoner ytterligare.

- Dit kommer vi aldrig i år. Men vi vill inte stanna på noll, säger kommunalrådet.

Som föredetta fackord-förande är Britt-Inger Fröberg van med att förhandla om personalnedskärningar. Nu kan det för första gången bli som arbetsgivare.

- Vi har ju knappt börjat arbetet med hur vi ska göra de här besparingarna. Än mindre vet vi vilka som det drabbar och vilka andra lösningar som finns än uppsägningar, säger hon.

Just nu arbetar de olika nämnderna med att hitta varje möjlig besparing.

- Det är så vi sagt. Alla möjligheter till besparingar ska fram, sedan tittar vi på helheten och gör prioriteringar, säger ekonomichefen Christina Sandin.

Att det behövs sparas så mycket pengar beror bland annat på att den så kallade kostnadsutjämningen, den så kallade Robin Hood-skatten, slår extremt hårt mot kommunen i år. Det utgör en tredjedel av besparingen, cirka 7,5 miljoner kronor.

- Förhoppningsvis ska det bli bättre redan 2013, eftersom det ligger ett förslag till nya fördelningsregler som ska vara i kraft då, säger Christina Sandin.

Surahammar är Sveriges mest belånade kommun, sett till antalet innevånare. De stigande räntorna drabbar nu också kommunen hårt.

Till det kommer en minskande befolkning och ett därmed ett vikande skatteunderlag.

Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg och de styrande Socialdemokraterna har egen majoritet i kommunfullmäktige efter avhopp inom Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.

Några fredade zoner för besparingarna vill inte kommunalrådet säga att det finns.

- Allt ska undersökas. Sedan ska vi fatta beslut om de besparingar som gör minst skada för befolkningen i Surahammar, säger hon.

Ett alternativ till besparingar skulle vara en skattehöjning. 50 öre i skatthöjning skulle beyda ytterligare 8,5 miljoner i den sinande kassan.

- En skattehöjning kommer väldigt långt ner på listan, även om jag inte på något sätt vill utesluta det, säger Britt-Inger Fröberg.

- Att jag är tveksam till det beror på att en höjning av skatten hämmar tillväxten i kommunen.

Samtliga sparförslag ska behandlas av kommunstyrelsen i november. Beslut om budget tas av kommunfullmäktige i december.

Beslut om kommunens skattesats tas däremot i början av november.

Kort om budgeten

Surahammars kommun har en budgetomslutning på 450 miljoner kronor. Besparingarna utgör cirka fem procent av budgeten.Kommunens låneskuld är 270 miljoner.

Skattesatsen är 22,19 kronor per intjänad hundralapp.