Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spärrad väg till isen

Kampen om isen mellan bilförare och skridskoåkare har trappats upp. Sten hindrar nu bilförare från att ta sig ut på isen.

– Vi åker aldrig på dagarna, bara på kvällarna, när isen är tom, säger Jimmy Backlund, en av Västerås unga bilister som gärna vill pröva hur det är att köra på is en sådan här vinter.

VLT möter Jimmy och ett stort kompisgäng av bilentusiaster ute på Tegeludden. Där spärrar nu ett stort stenblock vägen ut på isen.

– Får de verkligen göra så här? Är det lagligt? undrar Jocke Svensson, en annan iskörningsentusiast.

Jimmy Backlund säger att han vill skapa fred mellan alla som är ute på isen och att han inte ursäktar de bilister som kör slarvigt.

– Det finns plats på isen för oss alla. Är det inte dags att bilister och skridskoåkare sluter fred? undrar han.

Men era motståndare säger att ni förstör de uppplogade spåren för gångtrafikanter och skridskoåkare. Vad säger ni om det?

– Det skulle man lätt kunna lösa genom att ploga ett spår för bilister och ett spår för skridskoåkare. Så har man gjort i andra kommuner, säger Robin Myrberg, en av killarna i gänget.

– Tyvärr finns det vissa bilåkare som inte sköter sig, tillägger Jimmy Backlund.

Alla grabbarna som VLT intervjuar är något över 20 år gamla och har tidigare erfarenhet av iskörning. Det är något de inte kan vara utan under kalla vintrar. De kan åka till andra platser för att köra på is. Någon nämner Västersjön vid Sura, en annan Huddunge i Uppland.

– Men då måste vi åka långt, säger Jimmy Backlund.

Ni säger att ni bara åker på kvällarna, men är det inte farligt för alla som är ute på isen sent?

– Jag har bara mött en enda person ute så sent. Det var en skridskoåkare som hade både reflexer och pannlampa. Mycket bra och klokt. Vi är annars nästan alltid ensamma på isen, tillägger Jimmy Backlund.

– Varför kan inte kommunen göra en regel om att ingen kör på isen före klockan 20 och att ingen åker skridskor efter det? tillägger Jocke Svensson.

Mats Adolfsson