Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel reste 300 mil i onödan

Han reste 300 mil för att debutera i Indianerna, men fick inte köra en meter.

Annons
Daniel Jeleniewski.

– Jag är inte glad när jag åkt hela vägen, suckar Daniel Jeleniewski där han står mitt i sörjan på Ica Maxi arena i Norrköping. Indianernas bortamatch mot Vargarna regnade bort och nytt datum bestäms i dag.

Daniel Jeleniewski blixtinkallades när ryssen Renat Gafurov var tvungen att köra en seriematch långt bort i Ryssland. Tillsammans med sin mekaniker Jakub Jader satte han sig i sin buss och åkte 130 mil från hemstaden Lublin i Polen.

Men när de kom fram till Norrköping behövde Daniel aldrig byta om. En halvtimme före tävlingen beslutade domaren Tommy Gustavsson att ställa in. Då hade det regnat större delen av dagen i Norrköping, och regnet fortsatte i oförminskad styrka.

Kört som proffs i åtta år

Vargarnas försök att täcka banan med presenning sedan i måndags kväll var förgäves.

Det var inte så här Daniel tänkt sig debuten i indian-västen.

– Nu har vi 170 mil hem eftersom vi måste åka via Puttgarten. Du som bara har tolv mil kan ju gå hem i jämförelse, skojar Jakub Jader.

27-årige Daniel Jeleniewski har kört som proffs i åtta år och är av speedwayens grå grovarbetare. Hans största merit i karriären är fjärdeplatsen i polska mästerskapet 2007.

– Den framgången gav mig ett treårskontrakt med storklubben Wroclaw i högsta ligan, berättar Daniel via sin mekaniker som översätter.

Årets säsong har börjat motigt. Daniel är så långt ner som på 44:e plats i den individuella polska poängligan och har bara kört in 2,20 poäng i snitt per match. Dessutom har han redan åkt ur GP-kvalet.

– Jag har gjort en del förändringar med mina cyklar, och därför har det gått dåligt, förklarar han.

Hoppas på en vändning

Daniel hoppades på en vändning här i Sverige, hans enda utlandsuppdrag i år.

– Förra året åkte jag i Tjeckien och Ukraina också, men i år får jag inte tävla i Ukraina eftersom jag har ett för högt poängsnitt. Galna regler, säger han.

När han får en ny chans i Indianerna vet han inte. Daniel har inget inskrivet i kontraktet när det gäller antalet matcher. I hemmamatchen mot Vargarna på tisdag är Renat Gafurov sannolikt tillbaka.

– Det beror på hur bra jag kör om jag ska få någon ny chans, inser han.

Kanske får han möta Vargarna i Norrköping, trots allt. Mycket tyder på att ett nytt försök att köra den uppskjutna matchen görs onsdagen den 16 juni. Även då har Gafurov Rysslandsuppdrag.

– Förmodligen blir det så. Då har Bjarne Pedersen och Leon Madsen en ledig onsdag i den brittiska ligan, säger Indianernas lagledare Dalle Andersson.

– Lagen har 48 timmar på sig att snacka ihop sig om ett nytt datum, annars avgör Svemo, förklarar Dalle.

För Daniel Jeleniewski tog det nästan lika lång tid bara att ta sig hem till frun Kasia och sonen Kacper, 2,5 år, i Lublin. 300 mil för ingenting.

Annons