Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianerna till SM-slutspel

Indianerna, utan stjärnan Niels Kristian Iversen, fick stryk av Dackarna i kväll. Men laget från Kumla blev ändå klart för SM-slutspel.

Annons

Dackarna tog greppet direkt i matchen och släppte det inte. Nu spelade det mindre roll, eftersom Valsarna samtidigt föll mot VArgarna så säkrade Indianerna en kvartsfinalplats.

Piotr Protasiewicz inledde bra, Antonio Lindbäck avslutade starkt för Indianerna. Men Dackarna vann ändå med 49-41 och tog med sig alla tre poängen.

Heat 15: 3-3Lindbäck 3

Lindgren 2

Dudek 1

Protasiewicz 0

Kommentar: Lindbäck tar sin tredje raka trea och får applåder även av hemmapubliken. På första rakan gick han från sista till första plats på en cykel som stegrade likt en bångstyrig tjur. Världsklass igen! Men Dackarna vinner matchen och tar även bonuspoängen. Eftersom både Valsarna och Västervik ligger under i sina matcher ser det ut att bli slutspel i alla fall för Indianerna!

Publiksiffra: 4067.

Slutresultat: 49-41

Heat 14: 3-3Lindbäck 3

Lindgren 2

Jonsson 1

Protasiewicz 0.

Kommentar: Dackarna säkrar segern genom att köra 3-3, men vilket heat Lindbäck gör igen! Antonio visar gång på gång att GP-segern i Italien i lördagens inte var en tillfällighet. Karln bjuder på sprakande show. I det här heatet tog han starten men blev omkörd av Lindgren. Örebroaren såg ut att ta kommandot då Lindbäck kom farande igen och tog tillbaka ledningen - och kör hemen trepoängare.

Aktuell ställning: 46-38.

Heat 13: 3-3.Lindbäck 3

Ward 2

Dudek 1

Andersen 0

Kommentar: Lindbäck gör ett fantastiskt heat, som ridersinhoppare för Iversen. Är först nära att köra på Dudek men lyckas med stor skicklighet undvika att köra på polacken. Tar sedan upp jakten på Ward. Indianstjärnan rundar australiensaren i sista kurvan och förarna går över mållinjen samtidigt. Lindbäck döms som segrare. Superspeedway i världsklass! Men fortfarande åtta poängs ledning för Dackarna och bara två heat kvar. Närmast ska Lindbäck ut igen i sitt tredje raka heat.

Aktuell ställning: 43-35.

Heat 12: 2-4.Protasiewicz 3

Lindgren 2

Lindbäck 1

Jepsen Jensen 0.

Kommentar: Indianerna knappar in, ska det bli match av det här ändå till slut? Stentuff startböj där samtliga fyra förare kom ut jämsides. Pepe tog sen greppet medan Lindgren och Lindbäck, intoppad istället för Holta, hade en tuff kamp om andraplasen. Örebroare Lindgren gick segrande ur den.

Aktuell ställning: 40-32.

Heat 11: 2-4Thörnblom 3

Woffinden 2

Bjerre 1

Larsson 0

Kommentar: Thörnblom slår till med en oväntad heatseger. Är tuff mot Woffinden i första sväng och håller sedan undan. Bland det bästa jag sett den unge skåningen prestera i elitserien. Bjerre lyckades ta ettan efter att ha passerat Larsson på sista meterna.

Aktuell ställning: 38-28.

Larsson reser sig upp och lämnar banan på egna ben.

Heat 11: Ambulans rullar in på G B arena efter en krasch i första sväng. Joel Larsson kör in i sargen och blir liggande. Efter en liten stund sätter han sig upp. Han pysslas om av sjukvårdare. Domaren har dömt omstart för samtliga förare, återstår att se om Larsson kan medverka.

Heat 10: 3-3.Jonsson 3

Lindbäck 2

Thörnblom 1

Larsson 0 (utesluten)

Kommentar: Publiken får se en fantastisk duell mellan VM-stjärnorna Jonson och Lindbäck. Förarna skiftade i ledning hela tiden. Lindbäck såg ut att ta kommandot men på sista långa rakan trycker sig Jonsson förbi på insidan och vinner heatet. Dackarna i 12-poängsledning i paus. Det ser minst sagt mörkt ut för gästerna som får förlita sig på andra lag i jakten på slutspelsplatsen. Två omstarter, Joel Larsson utesluten för att ha touchat tejpen.

Aktuell ställning (i paus): 36-24.

Heat 9: 5-1.Woffinden 3

Lindgren 2

Holta 1

Andersen 0

Kommentar: Dackarna tar sin tredje femetta och ser ut att döda matchen. Woffinden/Lindgren kör hem sin andra raka dubbelseger och åker riktigt stabilt. Holta och Andersen var aldrig ens nära, men Andersen kom i alla fall i mål den här gången.

Aktuell ställning: 33-21.

Heat 8: 1-5.Lindbäck 2

Protasiewicz 2

Jepsen Jensen 1

Ward 0.

Kommentar: Äntligen en indianframgång. Lindbäck är sist i väg i starten men viker in och får intoppade Protasiewicz (istället för Bjerre) med sig. Indianernas första femetta blir till slut överlägsen. Ward stannar på sista varvet, men ligger då sist. Ska Indianerna komma in i matchen nu?

Aktuell ställning: 28-20.

19.52: En tröst i indianbedrövelsen är att Indianerna ser ut att greja en slutspelplats ändå. Valsarna ligger nämligen under borta mot Vargarna med hela 30-12. Och även Västervik är i underläge, med 14-10 borta mot Hammarby

Heat 7: 3-3Protasiewicz 3

Dudek 2

Jonsson 1

Andersen 0 (stopp)

Kommentar: Ska det aldrig ta slut med indianstrulet? Andersen var tillbaka på banan efter stoppet i förra heatet - och fick stopp igen i första kurvan! Dansken skakade uppgivet på huvudet. Jonsson, som låg bakom slog av och trodde att det var omstart för ojämn start, men fick varva upp igen. Pepe tog i alla fall heatsegern överlägset.

Aktuell ställning: 27-15.

Heat 6: 5-1.Ward 3

Jepsen Jensen 2

Holta 1

Andersen 0 (stopp)

Aktuell ställning: 24-12.

Kommentar: Rena mardrömsöppningen för Indianerna. Strulet fortsätter. Nu var det Andersen som fick stopp i första sväng. Holta höll lagvärldsmästaren Jepsen Jensen bakom sig i tre varv men blev sedan rundad till publikens stora jubel. Ny femetta.

Heat 5: 4-2Dudek 3

Protasiewicz 2

Larsson 1

Bjerre 0

Kommentar: Dramatik på sista varvet när Bjerre, som ligger sist, gör en vild satsning i näst sista kurvan. Dansken går omkull och drar med sig Joel Larsson i fallet. Domaren fryser heatet och dömer Larsson som trea. Helt riktigt. Båda förarna reser sig snabbt, ser oskadda ut.

Aktuell ställning: 19-11.

Heat 4: 5-1Woffinden 3

Lindgren 2

Lindbäck 1

Bjerre 0

Kommentar: Dackarna tar kvällens första femetta och gör ett ryck. Lindbäck och Bjerre efter redan från start.

Aktuell ställning: 15-9.

Heat 3: 3-3Protasiewicz 3

Jepsen Jensen 2

Ward 1

Holta 0.

Kommentar: Pepe vinner på kvällens hittills snabbaste tid, 57.1 Holta hoppade in på Iversens plats och nollade.

Heat 2: 3-3

Aktuell ställning: 10-8.Bjerre 3

Woffinden 2

Larsson 1

Thörnblom 0 (fall)

Aktuell ställning: 7-5.

Kommentar: Bjerre resolut i starten och vinner komfortabelt första reservheatet. Thörnblom omkull som siste man på andra varvet men reste sig ock körde i mål lång efter de övriga.

Aktuell ställning: 7-5

Heat 1: 4-2.

Dudek 3

Andersen 2

Jonsson 1

Holta 0 (stopp)

Kommentar: Mardrömsöppning för Indianerna när Holta får stopp i ledning på sista varvet. Så långt hade norrmannen svarat för ett kanonheat där han rundade övriga fältet i första sväng och hade en stenhård kamp med Dudek.

Aktuell ställning: 4-2.

19.05: Om jag inte redan nämnt det så kör Dackarna programenligt. I första heatet får vi se Andreas Jonsson (röd) och polska stjärnskottet Patryk Dudek (blå) mot indianparet Hans Andersen (vit) och Rune Holta (gul). Holta körde precis som Andersen i dacke-väst förra året. Intressant öppningsheat. Jag tippar 3-3.

19.00: Nio förare står nu och sparkar i marken framme vid startgrinden. De kollar fästet i banan. En scen man bara kan se i speedway. Hans Andersen står kvar längst. Ser superladdad ut. Dansken körde 13 säsonger i Dackarna innan han fick gå inför årets säsong. Han vill säkert visa sin gamla klubb att de tog fel beslut.

18.56: Förarna uppställda och nationalsången ljuder. Tjejen som sjunger verkar lite nervös...

18.52: Tillbaka från depån där motorerna varmkörs och jag fick tillfälle att bättra på min tinnitus på vänster öra. Lyckades i alla fall genomföra nån form av samtal med assistarande lagledaren Ove Österberg som bekräftade att Indianerna kör riders replacement för knäskadade stjärnan Niels-Kritian Iversen som kraschat i danska ligan. Ove hade ingen ny info att komma med, men förhoppningsvis kan "Puk" köra den sista matchen i grundserien mot Hammarby på tisdag. För er som inte vet vad riders replacement är så betyder det att övriga förare turas om att köra på Iversens plats en gång.

18.40: Det är strålande väder här i Småland och folk sitter i bara skjortärmar och kortbyxor i solskenet. Men det blåser lite lätt och blir nog kallare i kväll. Men inte ett moln så långt ögat kan nå som Ledin hade sagt. Eller sjungit. Nu ska jag traska ner i depån för att ta reda på senast nytt. Återkommer om en liten stund.

18.35: Hej och välkomna till kvällens liverapportering från Målilla. Efter drygt tre timmars bilåkande non-stop är jag framme på G B Arena där det som vanligt dukas upp storslagen buffé för alla sponsorer. Känns ungefär som man hamnat mitt i en firmafest. Fest hoppas vi på i kväll när Indianerna ska försöka säkra en SM-slutspelsplats. Men det blir inte lätt att slå Dackarna med superkanoner som Fredrik Lindgren, Andreas Jonsson och Darcy Ward. Å andra sidan kan biljetten blir klar även vid en förlust. Då hänger det på hur der det går för Västervik och Valsarna som helst ska ha stryk. Valsarna möter Vargarna borta i en ren jumbofinal medan Västervik har bortamatch mot Hammarby. Men det bästa vore givetvis om Indianerna säkrade biljetten på eget bevåg.

NA:s Henrik Brändh är på plats i Målilla och direktrapporterar i den här artikeln från klockan 18.45 cirka.

Det krävs för att Indianerna ska säkra en kvartsfinalplats i slutspelet i kväll: Seger, oavgjort eller förlust med en poäng räcker. Även vid en större förlust än en poäng kan Indianerna bli klara om Valsarna, närmast under slutspelsstrecket, eller Västervik, närmast över, förlorar sina matcher borta mot Vargarna respektive Hammarby. SM-kvartsfinalerna inleds den 28 augusti.

Lagen, Dackarna: 1) Andreas Jonsson, 2) Patryk Dudek, 3) Darcy Ward, 4) Michael Jepsen Jensen, 5) Fredrik Lindgren, 6) Tai Woffinden, 7) Joel Larsson.

Indianerna: 1) Hans Andersen, 2) Rune Holta, 3) Piotr Protasiewicz, 4) Niels-Kristian Iversen (R/R), 5) Antonio Lindbäck, 6) Mathias Thörnblom, 7) Kenneth Bjerre.

Tabellen: Dackarna har 20 poäng och jagar andraplatsen som innebär en plats direkt i semifinal. Indianerna är fyra med 13 poäng och kan inte hamna högre. Två omgångar återstår.

Bonusläget:

Indianerna vann mot Dackarna med 45–43 på hemmaplan. Förlust med en poäng, oavgjort eller seger i kväll skickar därmed bonuspoängen till Kumla.

Matchguide

Vad: Dackarna–Indianerna, elitserien i speedway.

Var: G arena, Målilla.

När: I kväll. Race off klockan 19.12.

Följ matchen: NA är på plats och direktrapporterar.

Mer läsning

Annons