Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pawlicki varnas

10.000 kronor. Så mycket ska Przemyslaw Pawlicki enligt kontraktet böta till Rospiggarna för att han uteblev från matchen mot Vargarna i tisdags. Men.
- Vi har beslutat att inte kräva honom på böterna. Vi ger honom istället en varning, säger Rospiggarnas Göran Lindblom.

Annons
Przemyslaw Pawlicki kommer inte att behöva betala några böter till Rospiggarna. I stället får han en varning av klubben.

Knappt två timmar före matchen mot Vargarna fick Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg beskedet från Pawlicki att han inte tänkte komma. Anledningen var att Pawlickis polska klubb Gorzow beordrat sina polska förare till extra träning på hemmaplan inför en viktig match.

Konsekvensen blev då att Teurnberg på mycket kort varsel fick in David Hillborg i laget, med följd att laget inte nådde upp till golvsnittet.

Böterna för klubben för det stannade på 31 000 kronor.

En del av den summan, alltså 10 000 kronor, har klubben rätt att kräva av Pawlicki i enlighet med hans kontrakt.

- Men vi gör inte det, säger Göran Lindblom. Vi har resonerat som så att det handlar om en ung kille (18 år) som hamnat i kläm hos sin polska klubb. Vi kan ha förståelse för att Pawlicki inte vågar gå emot Gorzow.

Däremot är Rospiggarna väldigt irriterade på att Pawlicki inte meddelade sig i tid så att en annan förare, Ben Barker, Kauko Nieminen eller Eric Andersson, hade kunnat kallas in.

- Vi har i ett mejl till Pawlicki förklarat vad vi har för rätt och vad det här kalaset kostar oss. Samtidigt säger vi att vi ger honom en varning, att han slipper böta den här gången, men att det inte får hända igen, säger Lindblom.

Vad har Pawlicki för förklaring till att han inte hörde av sig?

- Han säger att klubben, Gorzow, sagt att de skulle meddela oss. Men nu har vi förklarat att det ansvaret ligger till 100 procent på honom själv. Han ska själv kontakta oss vid sådana tillfällen.

Varför plockar ni inte honom på de pengar ni har rätt till?

- Przemyslaw Pawlicki är en enorm talang som vi vill försöka behålla även i framtiden. Därför vill vi inte slå till så hårt mot honom i det här läget. Han är ung och är inte själv skyldig till den uppkomna situationen.

Den som gjort det stora felet i den här affären är istället den polska klubben Gorzow.

- Det finns en överenskommelse mellan det svenska förbundet, Svemo och det polska där det tydligt står att om matcher i Sverige och Polen krockar går den polska ligan före för polska förare och den svenska för svenska förare, säger Lindblom. Men de har ingen som helst rätt att beordra träning på det här sättet.

Enligt Lindblom har Vetlandas Bo Wirebrand nu agerat i frågan och skickat en del tuffa frågor i ärendet till det polska förbundet.

- Sista ordet är inte sagt i den här frågan. Det här kan växa ut till en rejäl konflikt mellan svensk och polsk speedway om det vill sig illa, säger Lindblom.

Mer läsning

Annons