Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polens nya stjärna

18-årige Maciej Janowski är en av Polens allra största talanger. En målmedveten, ödmjuk och skojfrisk kille som är i Piraterna för att fortsätta utvecklas – och slåss om guldet.

Annons
Maciej Janowski.

Polen har, som bekant, väntat länge på en tronföljare till storstjärnan Tomasz Gollob.

Många har försökt – men inte nått hela vägen. Kanske blir det Maciej som tar steget. Under vintern har han tränat fokuserat fyra gånger i veckan. Både löpning och styrketräning. Blandat med motocrossåkning och skidåkning. Detta gör att han är väl förberedd inför vad som komma skall.

Förra säsongen var bra. Han slutade femma i JVM-finalen trots ett fall. Dessutom knep han silvret i Junior-EM (förare som är 19 år eller yngre).

I Rospiggarna, där han huserade under fjolåret, svarade han för frisk körning de nio matcher han fick chansen. 2008 fick han även chansen att testa på att köra i GP-cirkusen genom ett wildcard. Att Janowski skrev på för Piraterna berodde till stor del på ett annat nyförvärv från Hallstavik-klubben.

– Det ger mig mycket att köra i samma lag som Greg Hancock. Han hjälper mig mycket både på och utanför banan. Greg har stor erfarenhet som är nyttig för mig.

För en ung speedwayförare är det viktig att få köra så mycket som möjligt. Det har Maciej Janowski tagit fasta på. 2010 kör han i fyra lag. Wroclaw i Polen, Brovst i Danmark, Mseno i Tjeckien samt Piraterna.

Janowskis stora mål kommande säsong är att höja snittet i samtliga ligor och att vinna JVMguld.

Om Piraterna 2010 säger han så här:

– Först och främst gäller det för mig att ta en plats i laget och ta vara på chanserna jag får. Det är hård konkurrens i truppen.

– Laget ser riktigt starkt ut, med många skickliga förare. Har vi en bra säsong kan det bära hur långt som helst.

Värt att nämna är att Maciej tog sin speedwaylicens så sent som 2007. Hans utveckling har därmed gått väldigt snabbt.

Maciej Janowski

Ålder: 18.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Hur går det för Piraterna: Jag hoppas vi kommer vara med i toppen.

Tuffaste konkurrenten om guldet: Alla lag.

Vem blir världsmästare: Omöjligt att säga, finns många där uppe i toppen.

Favoritbana i Sverige: Orionparken (Hallstavik).

Annons