Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi är lika bra – om inte bättre”

Med det individuella VM-guldet som topp var förra säsongen Greg Hancocks livs bästa år som speedwayförare. 40-åringen imponerade med att ta fyra ligaguld dessutom. Nu tror han att Piraterna har bra chans att försvara SM-guldet.

Annons
Greg Hancock låter sig fotograferas när han anländer till Dunteberget som Piraternas stjärna. Han tar sig tid och pratar med alla som vill. Nu ska SM-guldet försvaras i Motala.

– Vi har lika bra lag som i fjol, om inte bättre, säger lagkaptenen inför elitseriepremiären mot Dackarna på tisdag.

Greg Hancock säger att han haft en skön vinter hemma i soliga södra Kalifornien. Han säger att han tror att han kan köra minst lika bra den här säsongen, som den förra.

– Men laggulden kan man inte tacka mig för. Där var jag bara en bit i ett stort pussel. Det blir nog omöjligt att toppa det som hände i fjol, säger 41-åringen.

I årets VM-säsong började han med att vinna första deltävlingen i Nya Zeeland. VM-serien fortsätter i Polen nu på lördag.

– Jag tror definitivt att jag kan vinna VM igen, säger han, utan att låta kaxig.

Det var med självförtroende som Greg dök upp till pressträffen på Dunteberget i veckan, genrepet i Motala inför säsong-en.

På grund av en sönderkörd buss i Polen kunde han inte köra kvällens internmatch, när cyklarna inte hann komma på plats. Detta gjorde också att han kom sent, men när han väl kom märktes det vem som är Piraternas store stjärna.

Greg hälsade glatt på alla, både barn, funktionärer, förare och journalister.

Många kramade han om till och med.

Han bad om ursäkt för sin sena ankomst, men tog sig sedan tid att prata med alla som ville. Under kvällens match gick han sedan runt i depån och hjälpte förare och assisterade Piraternas ledarteam med Stefan Andersson, Daniel Andersson och Stefan Ekberg.

Det märktes att Greg känner sig hemma på Dunteberget och är en naturlig ledare.

– Men jag lär också av alla här. Det gäller att vi har ett öppet klimat och efter kritik går man vidare och kör på. Nu är det en ny säsong och nu ser vi framåt.

I många fysiskt tuffa sporter är det svårt att åldras. Särskilt om du ska fortsätta hålla i världstoppen.

Det brukar sägas att långsamhet ersätts med rutin och erfarenhet.

Som 41-åring tycker inte Greg Hancock att det är någon skillnad i själva åkningen jämfört när han var 20 eller 25. Reaktionerna är lika kvicka och han tycker att han är lika rapp i huvudet.

– Kroppen är tillräckligt duglig, säger han och ler.

Däremot känner han av sin ålder när han åker omkull och går i backen. Då studsar han inte längre bara upp som när han var 18.

– Då märks det att åren gått, säger han och ler igen.

Som 41-åring är Greg väldigt noggrann med sin fysiska träning. Han tränar mer och mer för varje år och han ser till att äta bra.

– När jag var 18 tränade jag inte alls. Man struntade i allt vad alla sade. Men det går inte nu, säger han.

I Piraterna är det ett gäng ynglingar som Greg ska lyckas tillsammans med.

Han tror att bröderna Pawlicki båda kommer att ha mognat, men samtidigt behålla farten och köra ännu fortare.

– Janowski, Pawlickis och Zengota, det är bra förare allihopa, säger han.

Nye stjärnan Chris Holder är också ung.

– Chris är en aggressiv förare, en riktig framtidsman, bedömer Greg.

Lagkaptenen säger att klubben har mognat under sina år i klubben och han berömmer också det lag som Stefan Andersson byggt upp.

– Nu gäller det att vi alla försöker små förbättringar, säger han.

Hancock tror som många andra på Piraterna i toppen, men där finns konkurrens från framför allt Vetlanda, Dackar-na och Indianerna.

– Flera lag blir riktigt tuffa att möta och vi ska inte underskatta något lag, säger han.

Vad har ni som inte de andra lagen har?– Roligt, säger Greg Hancock och ler brett.

I papperstidningen i dag: 15 sidor om allt inför Piraternas premiär! Köp lösnummer här och läs direkt i din dator eller läsplatta!

På en mc-hjälm går det bra att skriva sin autograf. Greg Hancock har många supportrar, inte minst efter sitt framgångsrika 2011.
Annons