Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spektaklet behöver få ett slut. Socialdemokraterna borde avsätta Juholt snabbt eller acceptera hans ledarskap.

Det nya året började som det gamla slutade. Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt ifrågasätts i det egna partiet.

Annons

Årsskiften kan vara ett tillfälle för nya tag och att försöka ändra vad som har gått fel i det förflutna. Det verkar detta år inte gälla Socialdemokraterna. Här är början på 2012 alltför likt vad som hände 2011.

Det nya året började med lika låga opinionssiffror som det gamla slutade. Socialdemokraterna hade förr 40–50 procent av rösterna, men har det senaste årtiondena varit nere på 30–40 procent. De har sedan långt före andra världskriget varit Sveriges i särklass största parti.

Men nu visar opinionsmätningarna ett stöd på mellan 25 och 30 procent, och ärkefienden Moderaterna är närmare tio procentenheter större. Förtroendet för Håkan Juholt är i Aftonbladet/Sifo nere i rekordlåga 16 procent.

Tidigare ministern och nuvarande arbetsmarknadspolitiska talespersonen Ylva Johansson gav Juholt en allt annat än välkommen nyårshälsning. På sin blogg skrev hon att ”vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan.” (än Juholt). Den förre partisekreteraren Lars Stjernkvist skrev på Facebook att ”Ylva säger utåt det nästan alla pratar om internt”.

Förra partiledaren Mona Sahlin talade om kärleksfulla kritiker. Andra har gått till Juholts försvar och talat om att ”krypskyttet” måste få ett slut. Juholts ledande anhängare är försiktiga med att sätta kritikerna i någon fålla, även om partistyrelseledamoten Mats Johansson från Blekinge till Ekot hävdade att ” Håkan inte riktigt passar i det politiska etablissemanget i huvudstaden”.

I bloggar och nätkommentarer är finkänsligheten mindre. Där talas om att höger-flygeln konspirerar mot Juholt.

I botten för det nya missnöjesutbrottet kan ligga en artikel i DI Weekend. Där hävdas att Håkan Juholt försökte smyga igenom att a-kassan inte skulle höjas i Socialdemokraternas skuggbudget.

När riksdagsledamöter, anförda av just Ylva Johansson, protesterade backade Juholt och skyllde på de politiska tjänstemännen. Men de hade enligt DI Weekend tvärtom varnat Juholt för att utan föregående debatt i sista minuten lägga in ett förslag om att inte höja a-kassan.

Uppgift står mot uppgift, Juholt förnekar. Men hans problem är att listan över svajiga utspel och därefter snabba reträtter till och med har givit upphov till ett nytt ord, att göra en ”Juholtare”.

Socialdemokraternas ledare ses som en alternativ statsminister, i varje fall så länge Socialdemokraterna är det klart största oppositionspartiet. Det är dock i dag svårt att se hur Håkan Juholt skulle kunna leda landet när han har sådana problem att leda det egna partiet.

Socialdemokraterna behöver också samarbeta med andra partier för att kunna bilda en majoritet. Men kan något annat parti i dag långsiktigt våga samarbeta med Socialdemokraterna på riksplanet?

De ledande kritikerna förnekar dock att de vill avsätta Juholt. Det vore dock den logiska slutsatsen av den hårda kritiken och det interna tumultet.

Socialdemokraterna borde antingen avsätta Håkan Juholt snabbt eller acceptera hans ledarskap. Det nuvarande spektaklet skadar inte bara Socialdemokraterna, utan undergräver politikens vitalitet. Det börjar kännas tjatigt att skiva kommentar efter kommentar om intern bråk och ifrågasättande av Håkan Juholt.