Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spetsutbildning inom teknik startar till hösten

Teknikintresserade niondeklassare har chansen att gå på djupet inom den senaste forskningen till hösten när ABB Industrigymnasium startar en spetsutbildning.

Under onsdagskvällen (31 januari), mellan klockan 18 och 19, kommer ABB Industrigymnasium att arrangera ett informationsmöte för intresserade elever och deras föräldrar.

– Det är väldigt roligt att vi redan i höst kan erbjuda elever utmaningar inom det teknikområde där vi ser den snabbaste utvecklingen, såväl inom forskning som inom samhällssektorer som industri, service, bostäder och hälso- och sjukvård, säger Hans Jakobsson, rektor för ABB Industrigymnasium i Västerås, i ett pressmeddelande.

– Det handlar om smarta system, det vill säga inbyggda system uppkopplade till artificiell intelligens i molnet. Utbildningen kommer bland annat att innehålla teknisk specialisering inom smarta produkter, programmering, robotteknik och mikrodatorteknik.

Den nya utbildningen, ”Teknikspets mot smarta system och produkter”, har tagits fram i nära samarbete med Mälardalens Högskola (MDH), där också delar av utbildningen kommer att hållas.

Utbildningen har riksintag, vilket innebär att ungdomar från hela landet har möjlighet att ansöka till utbildningen.

– Kombinationen av teknik, innovation och entreprenörskap är ett av skolans signum, och kommer också på spetsutbildningen vara en röd tråd. Spetsutbildningen kommer även att ha en internationell utblick genom till exempel projekt och gymnasiearbeten i andra länder än Sverige, säger Agneta Berliner, VD på ABB Industrigymnasium.

MDH:s lärare kommer både att stå för en del av utbildningen och även kunna fungera som handledare. Alla elever kommer även att erbjudas möjligheten att vid sidan av gymnasiestudierna parallellt läsa 30 högskolepoäng.

– Fokus på spetsutbildningen är inbyggda system, ett område där MDH är nationellt ledande och har ett högt internationellt anseende. Vi öppnar upp för att eleverna ska kunna ta högskolepoäng inom ämnen som robotik, datavetenskap, elektronik och flygteknik. Efter avslutad utbildning vid ABB Industrigymnasium kommer eleverna att vara mycket väl rustade för att fortsätta läsa relevanta högskoleutbildningar hos oss, säger Paul Pettersson, rektor för Mälardalens Högskola.

Inom det nya gymnasieprogrammet kommer eleverna att få möjlighet till att göra både praktik, projektuppgifter och studiebesök på ABB.

– Vi ser ett stort behov av teknisk kompetens och vi välkomnar initiativet med en teknikinriktad spetsutbildning i ABB Industrigymnasiums regi. Utbildningen ger unga ytterligare en fantastisk möjlighet att satsa helhjärtat på teknik tidigt och den är en viktig del i att säkra kompetensförsörjningen inom teknik och digitalisering för Sverige och världen framåt, säger Johan Söderström, VD för ABB Sverige.