Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spexigt besök på teatern

Fysikgeniet Marie Curie är huvudperson när Chalmersspexet på lördag gästspelar i Västerås.

Det årliga besöket av de göteborgska spexarna är ett pålitligt vårtecken. De senaste gångerna har man fått hålla till godo med skolaulor men i år är man tillbaka på Västerås teater.

Det hela kretsar kring Marie Curie som

i väntan på sitt vetenskapliga genombrott hankar sig fram med att jobba på ett kafé

i det tidiga 1900-talets bohembefolkade

Paris.

Där dyker bland andra Sigmund Freud och Henri Becquerel upp, liksom författaren

Oscar Wilde. Den sistnämnde spelas av Oscar Rosenstam som är uppväxt i Kolsva

och som gör sitt andra spex som aktör.

– Han är väldigt intresserad av intriger och skvaller och blir inspirerad när han ser att det är en kärleksaffär på gång, säger Oscar om sin rollfigur.

Även två västeråsare är involverade: Dan Ludvigsson som är ljusmästare och Sandra Watkinson som är spexets kassör.

Chalmersspexet hör till landets mest

ambitiösa spexsällskap, känt för sina väl-

ljudande sångnummer till toner av allt från klassisk musik till moderna schlagers. Alla aktörer är av tradition män men sedan 2003 finns också ett kvinnligt Chalmersspex, Vera kallat.

Ett 30-tal unga chalmerister är inblandade i föreställningen och alla följer med till gästspelet i Västerås som arrangeras av Chalmersska ingenjörsföreningen.

Årets spex hade premiär i Göteborg för ett par veckor sedan. I höst väntar föreställningar i Halmstad, Trollhättan, Kalmar, London, Åbo och Helsingfors.

Ett intensivt program – hur går det med studierna?

– Det går ganska bra. Men man får verk-ligen träna på att vara effektiv med den tid man har, säger Oscar Rosenstam som studerar teknisk fysik när han inte spexar.