Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF: Befängt förslag att dra in Landstingets pensionärsråd

Sveriges Pensionärsförbund, SPF, samlar pensionärer under ledorden inflytande, valfrihet och livskvalitet. Utöver de mest kända verksamheterna driver SPF frågor av betydelse för äldres välbefinnande.

Som en del av detta tillskrev SPF i Västmanland de politiska partier och framhöll att en fjärdedel av valmanskåren är pensionärer

Vi påpekade också att det är rimligt att en motsvarande andel av de förtroendevalda representerar pensionärernas intressen. En genomgång av kandidatlistorna till landstingsfullmäktige pekar på att vi inte helt fått gehör för vårt önskemål.

Landstingets pensionärsråd har företrädare för de politiska partierna och för alla större pensionärsorganisationer. I detta råd förs konstruktiva samtal om bland annat geriatrisk kompetens, lokalisering av vårdenheter, patientsäkerhet, akutvård och vård i livets slutskede, om läkemedelsgenomgångar samt om sammanförande av vården av hemtjänstanvändare.

Vi har begärt att inga taxor ska höjas. Mot detta har landstingets besparingskrav talat men vi slipper i alla fall en höjning av högkostnadsskyddet.

Föreningarnas ledamöter sprider information om landstinget och dess verksamhet i sina organisationer. Bättre förberedda vård-sökande bidrar till effektivare besök på mottagningarna.

Vi är övertygade om att Landstingets pensionärsråd behövs. Det bidrar till konstruktiva erfarenhetsutbyten som leder till effektivare användning av samhällets knappa resurser. Det är den enda möjligheten till dialog om sjukvårdsfrågor med landstinget som pensionärerna har.

Inga-Lise Bylund

Stefan Fosseus, SPF:s ledamöter i landstingets pensionärsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel