Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPI: Landstings-organisationen är byråkratisk och onödig

Varför gör landstinget inga besparingar på sin gigantiska byråkrati? Varför inriktar sig landstinget på uppsägningar av vårdpersonal?

1. För att hålla igång denna gigantiska organisation behövs det 20 x X antal politiker, 20 x X antal högre tjänstemän och specialister samt 20 x ett otal övriga befattningar. Politiskt tillsatta personer, högavlönade tjänstemän och specialister är inte direkt kända för att vilja avstå sina uppdrag. Snarare tvärt om. De klamrar sig fast vid sina uppdrag så länge de orkar, vilket med vår nuvarande allianspolitik kan bli hur lång tid som helst. Om inte ett piggt parti som till exempel Sveriges Pensionärers intresse-parti (SPI) kommer och rör om i grytan.

2. Landstingets uppfattning är att det är tillgången av ekonomiska resurser som ska styra satsningarna på vård och omsorg. SPI anser tvärt om att det är behovet av vård och omsorg som ska styra resurs-tilldelningen.

SPI anser även att landstingets uppfattning är katastrofal från såväl de anställdas självklara behov och krav på anställnings-, ekonomi- och arbetsmiljötrygghet, som vårdtagarnas lika självklara behov och krav på tillgänglighet, tillgång till personella vårdresurser som till exempel specialister, utvilad och trevlig personal, nya vårdmetoder, bra och individuellt anpassad rehabilitering etcetera. Det är ju i första hand vårdpersonalen som ska räcka till för att klara av det behov av vård och omsorg som måste styra resurserna.

Att då göra sig av med vårdpersonal i stället för att koncentrera sig på den byråkrati som man har byggt upp under en lång rad av år är enligt min mening horribelt och urbota dumt.

I partiprogrammet, under rubriken Vård och omsorg kräver SPI bland mycket annat:

w att staten övertar ansvaret för all sjukhusvård

w att kommunerna blir huvudmän för primärvård, barnavård, tandvård, psykiatri och övrig närsjukvård

w att vård och omsorg ska ges på samma villkor till hela befolkningen och vara offentligt finansierad

w att privata alternativ ska tillåtas konkurrera på samma villkor som den vård som samhället erbjuder

w att antalet vårdplatser ökas, inte minst inom den psykiatriska och medicinska närsjukvården

w att hembesök av läkare ska kunna göras i varje närsjukhusområde.

SPI arbetar tvärpolitiskt och driver sakpolitik till nytta för samhället i dess helhet, värnar om individens frihet, verkar för ökad social trygghet och högre livskvalitet för alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel