Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPI: Vi är utsatta för åldersdiskriminering!

Med en pension på 12 000 kronor i månaden skulle våra pensioner ursprungligen minska med 421 kronor i månaden 2010 och 481 kronor i månaden 2011 på grund av den så kallade finanskrisen. Regeringen såg sig då tvingad att ändra förutsättningarna för pensionärerna så att minskningen inte skulle bli så hög och iögonenfallande 2010. Minskningen blev nu i stället 238 kronor i månaden.

Vad man uppenbarligen undanhållit för gemene man är att efter ändringen blir minskningen för 2011 hela 510 kronor i månaden efter samma uträkningsmall och endast 98 kronor i månaden för 2012. För att mildra denna effekt föreslår nu regeringen en sänkning av skatten med 200 kronor i månaden år 2011. Totalt blir det ändå en sänkning med cirka 250 kronor i månaden för den som i exemplet får 12 000 kronor brutto i månaden.

Finns det någon som inte tror att detta dribblande med våra pensioner har med valet att göra? Cirka 17,5 procent av Sveriges befolkning är röstande pensionärer. I dagens samhälle är den procentsatsen det enda skälet till att våra politiker oavsett parti sysslar med dylika matematiska operationer. Samtidigt är samma ekonomiska dribblingar anledningen till att vi har ett pensionärsparti – Sveriges pensionärers intresseparti, SPI. I Sveriges riksdag är i dag cirka 2 procent av ledamöterna äldre än 65 år.

Även de som inte är intresserade av ekonomiska dribblingar förstår säkert att vi pensionärer har mycket liten möjlighet att påverka skeendet med endast dessa 2 procent i representation i vår högsta politiska församling. Vi är på högsta nivå utsatta för ren och skär åldersdiskriminering. Har den av oss avlönade diskrimineringsombudsmannen ens tänkt i banor om åldersdiskriminering i sin uppenbara iver att ta tillvara minoriteters intressen?

Redan 2006 infördes inom EU regler mot åldersdiskriminering. Sverige, som normalt följer EU:s regler, införde först den 1 juli 2008 en regel mot åldersdiskriminering men då enbart inom den del som avser arbetsreglerna. Jämförelsen med EU vid åldersdiskriminering är att talande exempel på hur vi äldre behandlas politiskt enbart för att vi är så få som har något att säga till om. Vi behöver inte starta ett pensionärsuppror – det finns ett enda parti som garanterat arbetar för pensionärerna och då ven efter valet.

Pensionärer behöver i dagens samhälle ett parti som speciellt tar till vara deras intressen eftersom det är så uppenbart att vi är samhällets slagpåsar på många plan, det vill säga inte enbart ekonomiskt. Vi erkänner att vi inte längre springer 100 meter på elva sekunder blankt och att vi inte heller konkurrerar för att vinna några OS, VM eller SM men det finns områden där vi bevisligen är bättre än de yngre årgångarna nämligen erfarenhet. De flesta av oss kan fortfarande både tänka och tala.

Nu har vi i SPI inte ens tänkt ta makten för att gynna oss själva men vi måste åtminstone kunna sparka andra politiker på benen för att göra oss påminda i den debatt som faktiskt gäller just oss äldre. Den enda möjliga utvägen är att vi blir bättre representerade i främst de politiska korridorerna.

Bengt G Andersson,

ordförande Sveriges pensionärers intresseparti i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel