Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sponsrad asylsökande vann unika tävlingen

Under onsdagen arrangerades Västerås Power Trail för första gången. En av de historiska vinnarna i löpartävlingen blev Efrem Brahne – som bor på ett asylboende i Surahammar.- Det var en företagare som sponsrade honom för att han skulle kunna tävla, säger tävlingsledaren Johan Ahlström.

Vlt.se skrev tidigare om förväntningarna på det nya tävlingsloppet i Västerås – som heter Västerås Power Trail.

Då berättade tävlingsledaren Johan Ahlström att det fanns flera intressanta löpare på deltagarlistan – och sade bland annat följande:

- Dessutom har vi en kille från asylboendet i Surahammar som kommer att springa tack vare sponsring. Det ska bli riktigt spännande att se hur fort han kan löpa, för han ska vara riktigt snabb.

Och Ahlström fick rätt – Efrem Brahne imponerade stort i herrklassen på tio kilometer.

Han gick i mål på 42 minuter och 31 sekunder – vilket var 28 sekunder snabbare än tvåan.

- Tvåan Henrik Löfås är ju en av landets bästa orienterare och en av de bättre på löpning. Det var riktigt bra motstånd i den klassen, säger Ahlström.

På vilket sätt sponsrades Brahne?

- Det var en företagare i Surahammar som sponsrade honom med utrustning och startavgiften. Han fick bland annat skor, kläder och en lampa för att kunna träna inför loppet. Lampan hade han för att kunna träna på kvällarna när det var mörkt ute tidigare under året. Det var väldigt skoj och flera av hans kompisar var på plats för att heja på honom.

I damernas klass på tio kilometer segrade Karin Arvelius, medan Martina Welén tog hem förstaplatsen på fem kilometer.

I herrarnas femkilometerslopp vann Henrik Astfors.

- Det var dessutom flera duktiga ungdomar som var i täten och som visade framfötterna på både dam- och herrsidan. Tvåan och trean på herrsidans fem kilometer är bara tolv år gamla medan tvåan och trean på damsidans femma var elva år.

Om du skulle sammanfatta tävlingen rent arrangörsmässigt?

- Vi är supernöjda. Vi har fått väldigt positiv feedback från löparna, som tyckte att det var en rolig och utmanande bana. Alla sprang rätt och de flesta tyckte att det var ett trevligt arrangemang. För egen del är jag glad att det var så trevlig stämning på tävlingsområdet och att allting fungerade. Jag tror att vi har lagt en bra grund för framtiden och förhoppningsvis har alla som deltog sett hur fint och tufft det kan vara att springa i Västerås, säger Ahlström.

Samtliga resultat från loppet hittas här.