Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spontan demonstrationmot Israels agerande

Känslorna svallade på Sigmatorget när en stor grupp människor samlades till en näst intill spontan demonstration mot Israel på måndagseftermiddagen.

- Efter blodbadet på hjälpfartygen på väg mot Gaza så måste vi protestera, sa Foad Al Hasan, från demonstrationens arrangörer Palestinska vänskapsföreningen.

Bara ett halvt dygn hade förflutit sedan nyheten om att den israeliska militärens attack mot konvojen med förnödenheter. Demonstrationen var därför mycket spontan, och talarna avlöste varandra i snabb takt.

Foad Al Hasan, Skultunabo med släktförbindelser i Gaza, sa att han chockades av morgonens nyheter.

- Först blev jag bara arg, men så insåg jag att vi måste göra något och göra oss hörda.

Bland övriga talare fanns bland annat Vänsterpartisten Mats Ericsson, som bland annat krävde bojkott av israeliska varor och jämförde den israeliska behandlingen av Gazas invånare med den behandling som Europas judar fick under andra världskriget.

- Jag hörde nyheterna i morse och är här som representant för mig själv, men jag hörde Lars Ohly uttala sig i radion. Han och jag är på samma linje, sa Mats Ericsson.

De många spontana talen hölls mot en fond av röd-svart-grön-vita palestinska flaggor. Publiken var mycket blandad. Palestinierna blandades med svenskar, latinamerikaner och många andra.