Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt inför finalen i elitallsvenskan – ryttarna, prispengarna och alla guldlag genom tiderna

På onsdag är det final i Folksam elitallsvenska. De fyra bästa lagen möts på den stora hoppbanan i Falsterbo för att göra upp om SM-medaljerna. Här är allt du behöver veta inför finalen.

Annons

Strömsholm Ridsportförening är regerande mästare och inledde årets tävlingar i Falsterbo med att vinna den första lagomgången som enda felfria lag. Och eftersom lagen tar med sig sina fel till onsdagens final har Strömsholm avgörandet i sina egna händer.

Strömsholm vidare till final – sätter press på motståndarna: "Nu kan man sova lugnt"

Niklas Jonsson red sin första SM-final med Strömsholmslaget för 31 år sedan. Ifjol ingick han i guldlaget och i år rider han hästen Cathy i laget.

Läs också: Stina Lillje behåller formen – vidare i 7-årschampionat: "Jag har ett bra flow"

Strömsholmstruppen har nio ekipage som alla har ridit någon av deltävlingarna i elitallsvenskan. Nu i Falsterbo är det följande ekipage som rider i laget;

Carolina Määttä på Maya Ray (bor i Västerbotten och bytte till Strömsholm Ridsportförening inför den här säsongen. Hon var elva på senior-SM utomhus i fjol)

Mikaela Gustaphson på Cum Luade 5 (18-åriga Mikaela är ny i föreningen för den här säsongen. Hon har ett silver från junior-SM och även ett lagsilver på junior-NM ifjol)

Niklas Jonsson på Cathy (i år är det 31 år sedan Niklas Jonsson red sin första lagfinal för Strömsholm Ridsportförening. Han ingick i guldlaget ifjol)

Jens Fredricson på Bricco (Stallmästaren Jens Fredricson har tre lagguld sedan tidigare tillsammans med Strömsholm Ridsportförening, han ingick i guldlaget ifjol)

Laget coachas av Anders Högberg som gör sitt tredje år som lagledare.

Läs också: Strömsholm är vidare till SM-finalen i Falsterbo: "Det här är ett vinnargäng"

Carolina Määttä bor i Västerbotten men valde att tävla för Strömsholm Ridsportförening inför den här säsongen. Hon var felfri i den första finalomgången i Falsterbo.

De på förhand största utmanarna är Åby Ridklubb som tidigare vann semifinalen i samband med Strömsholmsdagarna. Och även Strömsholms lagledare Anders Högberg har tidigare sagt att det är Åby som kommer att utmana de om guldet.

Läs mer här: Strömsholm redo att försvara titeln – de är lagets främsta utmanare: "Ett riktigt vasst lag"

I första omgången i Falsterbo fick Åbylaget två tidsfel och måste rida felfritt i sista omgången och är dessutom beroende av att Strömsholm drar på sig mer än två fel för att kunna ta hem guldet.

Mikaela Gustapson bytte till Strömsholm ridsportförening till den här säsongen och ingår nu i deras finallag i elitallsvenskan.

Det tredje bästa laget från den första omgången är Dagstorpsortens Ryttarförening som har med sig fem fel. Och det sista laget som tog sig till den avgörande finalen var Skyrup Country Club Ryttarförening som även de har fem fel.

Se även listan: Här är alla guldmedaljörer genom tiderna på lag-SM

Jens Fredricsson och Bricco red felfritt i den första finalomgången i Falsterbo.

I onsdagens final får ett av ekipagen rida på 1,35-höjd och övriga i laget rider över 1,45 höga hinder.

Förutom äran och SM-medaljerna finns det premier i potten; 100 000 kronor till det segrande laget, 50 000 kronor till silvermedaljörerna och 30 000 kronor till bronsmedaljörerna. Fjärdepristagarna får 10 000 kronor, laget på femte plats får 8 000 kronor och övriga två finallag får 4 000 kronor.

Läs också: Jens Fredricson om Strömsholmstävlingarna: "Det bästa minnet i karriären är härifrån"

Anders Högberg, lagledare, var glad när Strömsholms sista ryttare Jens Fredricson satte en felfri runda i den första lagomgången i Falsterbo. Den ritten innebar att laget slutade på noll fel och ligger nu på guldläge inför den sista och avgörande omgången.

Har du reportagetips? Kontakta redaktionen på [email protected]

Mer läsning

Annons