Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antes dröm: Skapa tryck runt VSK igen

Han lämnade startelvan i superettan för norrettan och VSK. VLT ställde den givna frågan till 29-åringen: Varför?
– Jag vill utvecklas lite som människa också, säger Andreas Ljunggren-Eriksson.

Annons
vsk- syrianska$RETURN$$RETURN$

Bilden när Andreas Ljunggren-Eriksson premiärladdar på Blåsbo IP är en snabb flashback genom historien.

Bakom honom syns den klassiska skylten på Arosvallen – arenan där ”Ante” slog igenom och startade sin elitkarriär.

Sedan superettadebuten i Grönvitt 2004 har den vänsterfotade teknikern gjort 174 matcher i näst högsta ligan. Han har spelat 147 av dem från start och alltid värderats som en toppspelare i sina klubbar.

Känner du inte att du är överkvalificerad för spel i norrettan?

– Alltså, jag känner att jag har många, många fina år framför mig. Så om någon tror att jag är här för att ta det lite lugnt? Verkligen inte. Jag satsar lika hårt som alltid.

29-åringen lutar sig tillbaka mot väggen utanför omklädningsrummet.

Ante beskriver ett beslut taget av två anledningar – möjligheten att lyfta VSK och en comeback på hemmaplan för att stärka livet utanför fotbollen.

Tröttnade du på livet som superettaspelare?

– Det är inte världens mest glamourösa liv. Det är inte som att vara proffs i Spanien eller så, haha. Jag kände att det kunde vara kul att göra lite mer än att vänta på träningen. Jag har aldrig gjort något annat i livet än att spela fotboll och någon gång kommer ett liv efter.

– Jag hade absolut bra erbjudanden från bättre föreningar än VSK. Men jag vill göra något mer än att bara spela fotboll för tillfället. Jag känner att jag vill utvecklas lite som människa också.

– Just nu har jag hjälpt till på marknadssidan, men det finns en plan för mig utanför fotbollen. Jag får berätta mer om det när det är bestämt.

Första månaderna i VSK sedan återkomsten får ett stort plus av stjärnvärvningen.

– Jag tycker att VSK har något positivt på gång. Klubben har varit nere och vänt i skiten om man säger så. Nu är det en bra organisation med det nya ledarteamet. Jag är verkligen nöjd med var jag är. Det är jättekul med fotboll och jag vill göra det bra med VSK och ta laget till en nivå där det ska vara. En sådan här stad ska inte ha sitt bästa lag i division 1.

Ljunggren-Eriksson är tillsammans med Robert Medvegy de tyngsta VSK-värvningarna på flera år.

Nu hoppas Ante att fler följer efter duon.

– Jag hoppas att det här är början på något och att fler spelare kommer tillbaka. Det är klart att det inte kommer så mycket fans när det bara är juniorer, det förstår jag. Så nu när VSK tänker annorlunda hoppas jag att det blir ett större drag, som det var förut. Då kunde vi ha 4 500 på matcherna. Trycket finns egentligen, det måste bara lockas fram i den här stan igen. Vi ska göra så gott vi kan för att få det så.

Där är förstås resultaten från och med premiären på måndag fundamentala.

Andreas Ljunggren-Eriksson har använt försäsongen till att göra ett statement för vilken nytta han kan göra där. Anfallaren har öst in mål och assist.

– Absolut. Men det är en position där jag ska göra det också. Det är bara att fortsätta nu, konstaterar han ödmjukt.

Med tanke på dina meriter och försäsongen du gjort är förväntningarna höga inför premiären, hur ser du på att leva med den rollen?

– Det är klart att folk ska ha förväntningar på mig. Jag har spelat på en bra nivå i många år och gjort det bra också, så absolut. Men jag tror ändå att mina förväntningar är högre än vad andras är. Jag gillar det och tycker att det är roligare att prestera då.

Vad är rimligt att förvänta sig av laget tabellmässigt?

– Vi måste ha lite tid nu när vi bygger nytt. Så en tabellplacering är svår att säga. Vi går in för att vinna varje match, vinner vi många blir det bra och vi har ett bra grundspel med kapacitet i laget. Vi måste få fram det så ofta som det går och hitta en jämnhet i spelet. Lyckas vi med allt det ser det bra ut och spelar vi på topp så … övre halvan. Den kapaciteten har vi. Men det är många matcher där vi måste vara jämna och få fram det. Det är bara att sikta så högt det går.

Vad är en lyckad säsong för VSK i dina ögon om vi ser till det utanför planen också?

– Att föreningen fortsätter att jobba på det sättet som är nu med allt positivt. För nu har det varit mycket positivt, både i media och i klubben. Jag vill att föreningen fortsätter att jobba för en bra stämpel och få bort all skit som varit. Sedan ska vi spela en attraktiv fotboll … och effektiv. Det spelar ingen roll om vi spelar som Barcelona om vi inte vinner matcher. Förhoppningsvis kan vi göra både och så att folk kommer och tittar och det blir bra drag runt fotbollen i Västerås.

Mer läsning

Annons