Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergwall flyttar hem

Ett kort läger i Sandviken. Sen drar svenska VM-truppen i bandy till Moskva. Målvakten Andreas Bergwall är inte bara en av nyckelspelarna. Han har också bra koll på motståndet och får extraknäcka som spion åt landslagsledningen.

Annons

För ett par säsonger sedan fanns en hel rad svenska landslagspelare i Ryssland, nu är bara Bergwall kvar. Efter tre säsonger i den ryska ligan har han bra koll på de ryska spelarna.

- Jag har redan pratat en del med Franco (Bergman, svenske förbundskaptenen), och det kommer att bli mer de närmaste dagarna. Visst har jag bra koll på ryssarna. De flesta i laget kommer från Dynamo Moskva och vi spelade mot dem så sent som för två veckor sedan, säger Bergwall.

Bergwall har varit bofast i det svenska landslaget under en rad år. Själv anser han sig ha blivit en bättre målvakt under perioden i Ryssland, det är inte bara inkomsten som blivit bättre.

- Man måste vara med på ett helt annat sätt när man spelar i Ryssland. När ett svenskt lag vänt hemåt fem gånger har ryssarna inte ens tänkt den tanken. Det är givetvis både på gott och ont men det blir mer positiv bandy, säger han.

Den detalj i spelet Bergwall själv tycker sig ha förbättrat mest är skotten utifrån.

- I början var det lite jobbigt eftersom det spelas med an annan boll i Ryssland, den är inte räfflad på samma sätt som den svenska bollen och fladdrar mycket mer i luften. Många av spelarna har heller inte tejpade klubbor vilket gör att bollen fladdrar ännu mer. Nu har jag vant mig vid det och har inga problem med någon av bolltyperna, fortsätter han.

När Bergwall spelat färdigt denna säsong talar det mesta för att han vänder hem till Sverige igen.

- Vi har köpt hus i Västerås och trivs mycket bra där. Visst har pengarna varit en av drivkrafterna för att spela i Ryssland men samtidigt har jag trivts bra, annars hade jag inte blivit kvar. Kazan är den trevligaste staden i Ryssland jag varit i. Det är lite som att komma till Stockholm, säger han.

Vilken klubb Bergwall hamnar i nästa säsong han han ingen aning om.

- Vi får väl se om någon vill ha en gammal stofil som mig. Så långt har jag inte ens funderat, avslutar han.

Sverige spelar sin första match i bandy-VM på söndag mot Finland.

Mer läsning

Annons