Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankar järnet i en timme

Nytt inslag på Nationaldagstävlingarna i Strömsholm; SM i hovslageri.– En rolig erfarenhet, säger nyutbildade hovslagaren, Jonna Södergren.

Annons

Många nyfikna åskådare lockades av det bankande ljudet i det stora tältet vid sidan av hopp- och dressyrryttarna. En timme får hovslagarna på sig att få till den perfekta hästskon. Stilarna varierar när de sida vid sida arbetar så att svetten rinner.

Att bara banka och slå kommer du ingen vart med; precision är huvudtema i hantverket.

Jonna Södergren, 27, är nyutbildad hovslagare på den två år långa utbildningen vid Strömsholms ridskola. När SM för första gången arrangerades på Strömsholm hängde hon på direkt i klass 3, den lägsta klassen.

Men resultatet var inte det viktiga, mer att delta som en lärdom för framtiden.

– Känner mig lite dåligt förberedd för att tävla, men det är bara att suga i sig allting man kan för att luta sig mer, säger hon.

Hovslagare är ett yrken med långtradition och hon har startat egen firma i småländska Nässjö för att försöka slå sig in branschen.

–Jobb finns det och jag håller på att skaffa mig kunder. Jag har haft två fantastiska år på Strömsholm och såg det som en kul grej att tävla också, säger hon.

Se VLT:s fotograf Rune Jensens bildspel från hovslagar-SM till höger!

Mer läsning