Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför har Niclas Törnberg hela världen i sin hand

Geocaching är den säregna sporten som har blivit en motionsform och livsstil för 42-årige Niclas Törnberg. Dessutom resulterade den i att han träffade kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
– Jag höll på 365 dagar
i rad, säger Niclas.

Annons
Varierad Motion. ”Jag har både varit uppe i träd och hivat mig ned för klippväggar. För mig är det ett bra sätt att motionera på eftersom jag älskar naturen”, säger Niclas Törnberg.

Motion. Geocaching är en sport som först såg ljuset år 2000.

Med hjälp av en GPS ska man hitta skatter, så kallade ”caches”, som andra utövare av sporten placerar ut. Skatterna kan ligga 2000 meter ned i Atlanten, eller bakom en ljugarbänk i Björnöskogen.

Med andra ord – de finns över hela världen och alla utövare kan placera ut en ’cache’.

– Jag letar alltid efter ’caches’ när jag är utomlands och det är just den delen av geocaching som jag tycker är roligast: att upptäcka fina ställen som jag aldrig annars hade fått se, säger Niclas Törnberg, som till vardags jobbar med IT-service på Björkmans Bil i Västerås.

Han började med geocaching 2010. Något år senare föddes en målsättning – att fånga en ’cache’ per dag ett helt år i sträck.

Och det lyckades Niclas med.

– Då kommer man till slut till en punkt där alla som finns i Västerås är avbockade. Då måste man åka längre bort, men jag lyckades med min målsättning. Framöver är min målsättning att ha kryssat av en i varje svensk kommun.

Niclas Törnberg har aldrig varit en sportkille.

Han är dock friluftsmänniska in i själen och älskar fjällvandring samt fiske.

Och på så vis har geocaching blivit hans motionsform.

– Jag tar mig ut i naturen och rör på mig. Jag kan dessutom ta med mig familjen och göra en utflykt av det. Ibland måste man klättra i berg för att nå sitt mål och det tycker jag också är väldigt roligt.

Upptäckterna och upplevelserna har blivit många för västeråsaren. När Niclas med familj begav sig till Ekerö för midsommarfirande 2012 gjorde de ett obligatoriskt stopp vid en skogsglänta för att ”ta in en cache”. Då passerade två välbekanta ansikten förbi dem på stigen.

– Jag vände mig om till familjen och sade: det där är ju kungen och drottningen. Mycket riktigt mötte vi också 50 meter senare två Säpovakter med kavajen över axeln. Det var häftigt att träffa två kungliga ”mugglare”.

När Niclas säger ”mugglare” refererar han likt författaren J.K Rowling i Harry Potter-antologin till vanliga människor, i detta fall som inte är bekanta med geocaching.

– Det är helt klart en livsstil och jag ser absolut mig själv hålla på med det här om 20 år. För mig är motionen och kanske framför allt att få upptäcka härliga platser i naturen fantastiskt. Härnäst ser jag fram emot att leta ’caches’ vid Treriksröset under min semester

i sommar, säger Niclas Törnberg och ler.

Mer läsning

Annons