Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om klubbar bör få driva anläggningar

Politiker mötte idrottsklubbarna i stadshuset. Mest debatt orsakade förslaget att klubbarna ska få sköta driften av sin anläggning.

Annons

Under ett möte i stadshuset mellan politiker och representanter för idrottsföreningarna i stan på torsdagskvällen var det sällan det blossade upp några häftigare diskussioner.

Det som ändå debatterades mest var Folkpartiets Jenny Boströms uttalande om att klubbarna i större utsträckning kan få ansvara för driften av den egna anläggningen.

-Jag kommer ifrån en liten ort på västkusten som heter Tvååker. Där har fotbollsföreningen varit väldigt framgångsrik med att sköta sin egen drift, sa Boström.

I Västerås är detta ännu ovanligt men för till exempel BK30 är det verklighet.

-Det har fungerat bra, men det finns både för- och nackdelar. Vi får till exempel sitta i mängder med diskussioner med kommunen om så små summor som 20 000 kronor och sedan lägger de plötsligt 350 miljoner på ett badhus. Samtidigt är det bra för att vi kan göra saker snabbt själva där ute och själva prioritera vad vi vill ha gjort och behöver inte invänta besked från kommunen, säger BK30:s ordförande Sven-Olof Wiberg.

För andra lite större klubbar påtalades det att detta kunde bli knepigare och att varje klubb måste tillsammans med kommunen hitta en lösning som fungerar för båda parter. En storklubb som dock är positiv till att sköta driften själva är VIK Hockey och klubbchefen Anders Eklund som fanns på plats.

-Vi skulle inte alls ha något emot det. Vi var nere i Växjö och tittade på hur de har löst det. Där har kommunen lånat ut 650 miljoner kronor till föreningarna som sköter all drift själva och det gör att de kan få extremt låga hyror. Dessutom får de 18-19 miljoner i driftsbidrag. Jag tror på idén att idrotten ska driva sina anläggningar själva för jag tror att vi kan göra det smartare och mer effektivt än som nu när vi har en privat fastighetsägare. Det gäller att kommersialisera våra arenor och hitta bra lösningar för alla klubbar samtidigt som staden har kvar samma kostnad, säger han.

Men det fanns de som inte var positiva till förslaget. Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) tror inte på idén.

-Jag tror inte att det är vägen att gå. Kommunen fick låna ut stora summor och det känns inte som någon bra idé. Vi har det bra som vi har det med en privat fastighetsägare och Rocklunda är ett av Nordens bästa idrotts- och friluftsområden, säger han.

Övriga partier var mer positiva till tanken och ansåg att det skulle fungera om det gick att hitta separata lösningar för varje klubb utifrån deras förutsättningar.

Mer läsning

Annons