Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duon paddlar på EM

Guldduon återuppstår på ett mästerskap. Markus Oscarsson och Henrik Nilsson tävlar tillsammans på K2 1 000 meter på EM.
– Ska bli kul att se hur bra vi är, säger Oscarsson.

Annons
Nya medaljer? Henrik Nilsson och Markus Oscarsson tog OS-guld 2004. Duon tävlar igen på EM i Serbien om två veckor. Foto: Scanpix

Duon tog OS-guld på paraddistansen 1 000 meter i Aten 2004. Efter det slutade Nilsson när motivationen inte längre fanns där, men han gjorde comeback i tävlingsvattnet lite i skymundan i fjol.

På världscupen i Tyskland förra helgen tävlade paret igen på 500 meter och slutade åtta i A-finalen.

Och till EM i Belgrad, Serbien, om två veckor har rikstränaren Bengt Bengtsson tagit ut dem på K2 1 000 meter. Det blir första gången tillsammans på just den distansen i en internationell tävling sedan OS-finalen 2004

– Det blev som jag ville. Det blir ett test för oss om vi håller tillsammans, det ska bli kul att se vad vi kan göra, säger Oscarsson, 34.

Test i ett mästerskap kan tyckas märkligt. Men för Oscarsson är det först och främst VM och OS som gäller. Nästa år är det OS i London och det är det stora målet. För att få biljetten till London är det kval som gäller och ett bra resulat på EM är alltså viktigt.

Västeråsaren har ett EM-guld (2002), men någon medaljförhoppning i Belgrad har inte Oscarsson. Han nöjer sig med en finalplats den här gången.

– Till de allra bästa är det för långt just nu. Men kanske sjua, åtta i finalen. Skulle vi missa final och hamna i mitten av B-finalen så är vi lite väl långt efter.

Hur bra är då duon av i dag?

Oscarsson har inget bra svar på det. Men han höftar att de håller ungefär 80 procents kapacitet jämfört med när de var som bäst. Henrik Nilsson, 35, arbetar halvtid och kan än så länge inte lägga den tid som krävs för att komma i bra mästerskapsform.

– Vi kan inte leva på att vi gjort något bra för länge sedan. Vårt samarbete och känslan behöver vi knappt förbättra, det sitter där, men Henrik måste upp träningsmässigt om det här ska bli bra, säger Oscarsson.

Är han beredd att göra det?

– Hoppas det, jag pratar lite mjukt med honom om det.

Några andra sträckor än K2 1 000 meter kommer Oscarsson inte att köra på EM i Serbien. K2 500 meter ligger för tight till i tidsschemat så det blir inget av. Och någon individuell sträcka blir det heller inte.

– Visst hade vi kanske haft chans på en finalplats på 500 meter. Men på det här sättet kan vi koncentrera oss på OS-distansen (1 000 meter) fullt ut.

I helgen tävlar Oscarsson i Nyköping. Men det blir bara i K1.

Mer läsning

Annons