Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter misslyckandet med jämställdheten – ny regel ska ge fler kvinnor i styrelserummen: "Ger en bättre idrott"

Riksidrottsförbundets jämställdhetsarbete har stannat av, menar de självkritiskt.
Nu ska ett nytt förslag ge fler kvinnor i styrelserummen inom idrotten.
– Vi behöver ifrågasätta de normer som fortfarande präglar delar av idrotten där mäns idrott är viktigare eller mer värd än kvinnors, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Annons

Riksidrottsförbundet (RF) vill "ta krafttag" för att öka takten mot en jämställd idrott.

De senaste åren menar de att det har hänt för lite.

Bland annat har de mål som de satte upp om jämställdhet 2011, inte uppnåtts nu sex år senare.

– Vi har tappat fart i vårt jämställdhetsarbete. Det ändrar vi på med offensiva förslag, säger Björn Eriksson, ordförande i RF och SISU Idrottsutbildarna.

Om ungefär en månad har RF stämma och kommer lägga fram ett nytt förslag. Det handlar om att de olika specialidrotternas styrelser ska vara än mer jämställda. Närmare bestämt ska det underrepresenterade könet utgöra minst 40 procent av styrelsen.

Det var något som bara uppfylldes i 27 av 71 förbund år 2015.

– Jämställdhet är inte bara antal män och kvinnor. Det handlar också om tillgång till resurser och lika möjligheter att forma och utveckla sin idrott. Vi behöver ifrågasätta de normer som fortfarande präglar delar av idrotten där mäns idrott är viktigare eller mer värd än kvinnors, säger Björn Eriksson.

Fram till 2021 ska den nya jämställdhetsvisionen ha förverkligats.

– Jämställdhet är en demokrati- och rättvisefråga. Bidragssytemen ska ses över och det handlar delvis om att belöna istället för att bestraffa. Men viktigast är att det handlar om att vi är övertygade om att en jämställd idrott ger en bättre idrott, säger Björn Eriksson.

Mer läsning

Annons