Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fall framåt för fristilen

Svenska Brottarförbundet gör en satsning på fristil. I helgen arrangerade Västerås en stor brottartävling för alla åldrar.
– Det är Sveriges största fristilstävling någonsin, säger tävlingsledaren Christer Persson.

Annons
Fristilsfinal. Niilo Kilbo Tornberg, VBK, rött förlorade finalen mot Johan Storgärd, Skönsberg i Senior 96 kilosklassen i brottartävlingen Protect You Lilla Mälarcupen.

Protect You Lilla Mälarcupen som hölls i helgen i Västerås är en del av Svenska Brottarförbundets satsning inom fristil.

Klövernhallen må vara stor och rymlig, men ytan har nog aldrig tidigare nyttjats så som den gjorde i lördags. Tre fullskaliga planer, där det vanligtvis spelas handboll och innebandy, hade slagits ihop så att det rymdes inte mindre än fyra stora brottarmattor.

Det fanns dessutom gott om plats för både besökare och deltagare att vistas på.

– Det är förmodligen den största tävling som hållits i Klövernhallen, säger tävlingsledaren Christer Persson.

Han berättar att fristilstävlingen, som anordnas för första gången, rymmer 270 brottare från sju år upp till seniorklassen. De kommer från hela Sverige och ungefär 50 av dem har kommit ända från Finland.

– Västerås har fått ett bra rykte när det gäller brottartävlingar. Det mesta brukar fungera bra och då vill folk komma tillbaks, säger Persson.

Att man tävlar i fristil och inte grekisk-romersk beror på direktiv från Svenska Brottarförbundet. Sverige ska bli bättre på fristil eftersom det är större utomlands.

– Dessutom ger det Sverige en olympisk gren till, säger Kim Fredin, förbundskapten för fristilslandslaget.

Och fortsätter:

– Det krävs mer skalle och smidighet i fristil eftersom man även får greppa runt benen.

Tävlingen hyser så mycket som 50 olika viktklasser och har ett högt tempo. Tjejerna i 10-årsåldern brottas på en matta medan män i tungviktsklasserna brottas på

mattan bredvid. Matcherna är snabba och intensiva, precis som bytena, och kämpaglöden känns lika påtagligi 32-kilosklassen som i 96-kilosklassen.

Närmare ett 40-tal lokala brottare deltog i helgen och en av dem var elvaårige Amin Kheder, tävlandes för Västerås BK. Han har brottats i snart sex år och tävlat fler gånger än han kan minnas. Medaljerna har blivit många.

– Det beror nog på min teknik och att jag är modig och alltid kämpar hårt, säger han. Och tillägger:

– Det bästa med brottning är att lära sig grepp men också att få mäta sin styrka med andra.

Amins syster Mina, 10 år, är också med i helgens stora tävling och trots att hon tävlat många gånger känns det ändå lite pirrigt innan hon ska gå en match.

– Det beror mest på att det ska bli så kul, jag vill verkligen vinna, säger Mina.

Tävlingsledaren Christer Persson är nöjd med helgens tävling.

– Har vi tur växer vi ännu mer till nästa år, säger han.

Mer läsning

Annons