Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyt för VSS i Kristiansborg

Bröstsim är Andréa Perssons nisch. Hon tog guld på 50-metersdistansen i NUSS.
– Det kom som en överraskning, säger 12-åringen.

Annons
Triss i medaljer. VSS-aren Andréa Persson vann ett guld, ett silver och ett brons i helgens NUSS-tävlingar på Kristiansborg.

Nordiska ungdomssimspelen är en prestigefylld tävling. De bästa klubbarna från hela Sverige ställer upp – och det är många ungdomar som inte får plats i tävlingen.

Den riktar sig mot 13-åringar och yngre, och är ofta den första stora tävling som bra, unga simmare ställer upp i. Västerås simsällskaps Andréa Persson kan efter helgens resultat räkna sig själv till den skaran.

Hon vann 50 meter bröstsim, vilket är hennes favoritgren.

– Det kändes jättebra och var väldigt roligt att få vinna. Det var ingenting jag hade räknat med innan tävlingen utan det kom faktiskt som en överraskning, säger Andréa.

Beskriv loppet.– Jag tror att jag låg ganska bra till efter att vi hade simmat 25 meter. Och sedan tror jag faktiskt att jag utökade avståndet ännu mer efter det och jag kände att jag hade en bra fart i slutet av loppet.

Andréa ställde upp i flera olika grenar i helgen. Men bröstsim är hennes absoluta favoritgren.

När VLT pratade med henne (i lördags) trodde hon sig inte ha några stora chanser att vinna ytterligare någon gren, förutom möjligtvis bröstsim på 100-metersdistansen.

– Jag vet inte varför det är min favoritgren. Kanske är det för att det är den jag är bäst på.

Varför tror du att det är din bästa gren?

– Jag har faktiskt ingen aning, den passar väl kanske mig, helt enkelt.

Andréa fick nöja sig med en andra plats på 100 meter bröst men knep även en medalj på 200 medley där hon slutade trea.

NUSS är som sagt en stor tävling. Ungefär 330 simmare var på plats i Kristiansborgshallen i helgen. Andréa är medveten om att det är en stor tävling.

– Därför blir det ju extra kul att vinna. Då blir guldet mer värt, liksom. Jag vet att det är

väldigt många bra simmare som är med i den här tävlingen, säger hon.

Andréa har simmat sedan hon var fyra år gammal. Det är bland det roligaste hon vet.

Varför tycker du att det är så roligt att simma?– Det är nog för att man får vara mycket med sina kompisar. Och sedan tycker jag

också att det är väldigt kul att vara i vattnet.

10-åriga Victoria Åberg, också från VSS, tog guld på 50 och 100 meter frisim samt 50 meter rygg. Något som gladde tränaren Helena Persson extra mycket.

– Det kom lite oväntat eftersom att Victoria knappt har tävlat någonting. Hon har alltid sett bra ut på träning men man vet ju att det är en annan sak när det väl är tävling. Därför var det jättekul, säger Persson.

Mer läsning

Annons