Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fort gjort på 25 minuter

Här ska det gå snabbt att bli smal.– Det finns inte något liknande i Västerås, säger Martina Stavström, som driver Energi Hälsocenter.

Annons
Martina Sävström leder ett pass på Energi Hälsocenter på Bäckby.

I en lokal på Bäckby industriområde driver Energi Hälsocenter olika motionspass.

Hetast just nu är ett koncept som kallas ”FortGjort”.

Tanken är att enbart ha 25-minuterspass. Det ska gå snabbt – och man ska orka ligga på sin egen maxnivå hela passen.

Om 25 minuter inte räcker kan man gå på två pass i rad.

– Vi var på ett konvent som Xtravaganza höll i november 2013 och där presenterade de ”FortGjort”, deras nya koncept, säger Martina Stavström.

Och fortsätter:

– Jag brukar säga att 20 procent av Sveriges befolkning alltid tränar, oavsett vad. Sedan finns det 80 procent, dit jag räknar mig själv, som måste ha kul för att träna. Och på våra pass finns den gemenskapen, man fyller liksom även på sitt mentala förråd.

Martina Stavström, 32, flyttade till Västerås för ungefär två år sedan från Vem-

dalen efter ett uppbrott med pojkvännen. Där sysslade hon bland annat med turridning av islandshästar. Att driva Energi Hälsocenter är det roligaste hon någonsin gjort.

– Det är ett av de absolut mest häftiga jobb man kan ha. Man kanske kan tro att det är trist att stå och köra pass dag ut och dag in men så är det inte eftersom att man alltid får så mycket energi tillbaka, säger Martina.

På Energi Hälsocenter kallas de ”inspiratörer” och inte ”instruktörer”. Det beror på att de inte gått någon särskild utbildning och det ligger även i linje med konceptet ”FortGjorts” filosofi.

– Programmen är redan klara så det handlar bara om att lära sig dem som inspiratör. Man behöver ingen utbildning för det handlar bara om att det ska vara kul, säger Terhi Westman, 46, som liksom Martina är inspiratör.

Programmen byts ut varje halvår och det finns många olika. Pulsdans, bål- och balans, funktionell träning och samba är bara några av de 28 program som är tillgängliga.

– Det har sakta men säkert anslutit sig fler och fler till FortGjort och ingen som har testat på det har sagt: ’Det här är ingenting för mig’, säger Martina.

Marie Norlin (rosa tröja) och Branca Cidar (svart tröja) och övriga träningssugna på ett pass på Energi Hälsocenter.
Margareta Surenmo på en FortGjort-pass.

Mer läsning

Annons