Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalrapporten inför fotbolls-VM – slavliknande förhållanden bland arbetarna i St. Petersburg: "Varit flera dödsfall"

De bor i containrar och har en lön på 95 kronor om dagen.
Flera har avlidit på arbetsplatsen, och ändå fortsätter bygget.
Sakta men säkert, Ryssland ska ha sitt VM, och resten av världen bara tittar på.

Annons

En fotbollsstadion uppförs inför fotbolls-VM 2018. Bilden tagen i Moskva.

Det är norska tidsskriften Josimar som publicerar en rapport kring förhållandena för de gästarbetare som just nu befinner sig i St. Petersburg i Ryssland för att uppföra arenor inför nästa års fotbolls-VM – under slavliknande förhållanden.

Enligt rapporten har tusentals människor arbetat med bygget – som ännu inte står klart –mer eller mindre varje dag sedan 2009. De flesta som gästarbetare från länder som Vitryssland, Moldavien, Uzbekistan och Tadzjikistan.

"Jag skulle påstå att omkring 80 procent av arbetarna här är gästarbetare. Vissa har haft kontrakt och fått betalt som de ska, men jag har också fått höra om många som inte har fått betalt alls. Jag har arbetat med det här i 20 år, och jag har aldrig sett en så kaotisk arbetsplats", säger en anonym projektledare som arbetar med arenan.

Projektledaren berättar även att han blivit erbjuden ett hundratal gästarbetare från Nordkorea, som skulle arbeta 17 timmar om dygnet för en lön på endast 600 rubel om dagen. Knappa 95 svenska kronor i dagens penningvärde. Om dagen. Han tackade nej till erbjudandet, men det har inte hindrat andra i Ryssland från att använda sig av nordkoreanska gästarbetare.

"De är som robotar. Allt de gör är att jobba, jobba, jobba. Varje dag. De har aldrig ledigt. De är bra arbetare, men de ser olyckliga ut. De har inget eget liv", säger projektledaren, som även berättar om att det varje vecka varit flera allvarliga olyckor kring arenabygget, och att det varit fyra dödsfall bland arbetarna bara under tiden från augusti till jul.

De nordkoreanska arbetarna bor i containrar i ett inhägnat område några hundra meter från byggarbetsplatsen.

"Flera internationella humanitära organisationer beskriver nordkoreanerna som slavar och som fångar. Upp till 90 procent av deras lön tas ifrån dem, och "en ledig dag" är ett koncept de inte känner till. De bevakas 24 timmar om dygnet och har inga rättigheter", står att läsa i Josimar-rapporten.

Tidskriften har även kontaktat det Internationella Fotbollsförbundet, FIFA, där en talesman uttalat sig om förhållandena i Ryssland.

"FIFA fördömer alla former av brott mot mänskliga rättigheter och kommer, om något sådant skulle upptäckas, inte att tolerera såna förhållanden på någon av byggnadsplatserna för VM-arenorna".

Mer läsning

Annons