Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VSK Fotbolls nya plan

VSK Fotboll gör om sin juniorverksamhet. Antalet spelare skärs ned - och ett tydligare samarbete med A-laget införs.
- Vi har inte budget att ta hand om så många spelare som vi gjort tidigare, säger tävlingsansvarige Ramin Kiani.

Annons

2013 var det mesta rörigt kring Grönvitts juniorverksamhet.

Precis inför 2014 har klubben spikat en ny plan.

- Det har varit en kaotisk situation runt akademin. Nu fortsätter vi vår ambition att få ordning och reda i VSK Fotboll, säger Ramin Kiani.

Beslutet tar därmed död på flera månaders spekulationer om juniorverksamhetens framtid i VSK.

- Ja, det är skönt att det är klart. Det är egentligen inga drastiska förändringar. Vi har inte plats, budget eller möjlighet att ta hand om så många spelare som vi gjort tidigare. Nu sätter vi en U-trupp där spelarna kommer närmare A-laget och där vägen dit ska bli tydligare. På det här sättet kan vi koordinera våra resurser med allt från ledare till sjukgymnast bättre, säger Kiani.

Konkret handlar förändringen om ett antal punkter.

- Antalet spelare skärs ned från det som maximalt varit upp mot 60 spelare till en U-trupp på 24-26 utespelare plus tre målvakter.

- All juniorverksamhet flyttas till Swedbank Park och hamnar alltså under samma "tak" som A-lagsverksamheten.

- VSK inför ett rotationssystem där två juniorer under två veckor kommer att tillhöra A-truppen fullt ut. Efter två veckor får två nya spelare chansen och så vidare.

- A-laget och U-laget kommer under två träningspass/vecka träna tillsammans på varsin planhalva. Dels för att komma närmare varandra och dels för att dra ned på utgifterna för planhyror.

- U-laget kommer att spela i två serier. Juniorallsvenskan och Pojkallsvenskan elit.

- Jonas Öqvist (huvudtränare) och Conny Andersson (målvaktstränare) är kontrakterade på två år till U-laget. Ytterligare en tränare ska in.

- A-lagets spelfilosofi ska gälla även för U-laget. "Vi ska ha ett gemensamt synsätt för hur vi ser på fotboll", säger ordföranden Peter Brandt.

Samtidigt kan VLT berätta att ett par lovande spelare valt att lämna klubben.

Tekniska tvillingarna Josef och Jakob El Zein är klara för Djurgården.

Ytterbacken Albin Welén - som togs ut till P98-landslagets breddläger - väljer spel i Brommapojkarna. Det gör även mittfältaren Belmin Alic.

- Det är väl roligt att Västerås fortsätter att ge Stockholm möjlighet att utveckla talanger. BP har ju ont om spelare så de måste plocka härifrån, säger Ramin Kiani med viss ironi.

- Men vill spelare söka sig till andra föreningar så står vi inte ivägen. Däremot ska vi själva jobba för att ge varje individ bästa möjliga utbildning i vår verksamhet. Varje spelare i nya U-truppen kommer att ha sin egen utbildningsplan.

Mer läsning

Annons