Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han pekas ut som Elitloppvinnare

VLT-sportens Anders Granlund tittar i spåkulan inför svenska storloppet.

Annons

Hans namn betyder motorstopp på franska. Nu har Panne de Moteur aldrig haft några såna problem.

Det här är en undantagshäst och går den på alla cylindar i morgon vinner Örjan Kihlström Elitloppet.

Abstinensen har långsamt kommit krypande och de sista dagarna har den varit snudd på outhärdlig. Men nu är årets bästa travhelg äntligen här. Och vem vinner Elitloppet?

Jag tror det blir en häst som aldrig har gjort skäl för sitt namn – bokstavligen talat. Panne de Moteur har i princip aldrig fått motorstopp (galopp). Stefan Hultmans stjärnhäst har travat felfritt i 35 av 37 starter. Det är fantastiska siffror. ”Pannan” har allt som krävs för att vinna världens tuffaste sprinterlopp.

Startsnabbheten, vinnarskallen, styrkan. Och dessutom sitter en av världens skickligaste kuskar upp, Örjan Kihlström.

Från det perfekta utgångsläget (spår 2) i försöket serverar Kihlström sin häst ett bra lopp och bränner inte allt krut. I finalen krossar sedan Panne de Moteur samtliga konkurrenter. Det är i alla fall mitt drömscenario.

Tyvärr finns det ett litet orosmoln på tränaren Stefan Hultmans travhimmel. Uppladdningen har inte varit optimal. Hultman strök Panne de Moteurs sista förberedande lopp på grund av att hästen blivit tjock i ett ben. Elitloppsstarten var ett tag i fara men nu ska allt vara hundra procent igen enligt Hultman. Det återstår att se när Kihlström väl trycker på gasen.

Vilka är då de främsta motbuden? Två amerikanska världsrekordhästar, Uncle Peter och Maven, gör ett gästspel och där kommer det garanterat att gasas friskt.

Fjolårsvinnaren Nahar är med i segerstriden. Sen tror jag att Stefan Melanders pansarvagn Digital Ink blir livsfarlig. Där har vi en brutalt bra häst.

Till start. Nu kör vi.

Mer läsning

Annons