Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVH och Irsta går ihop

I augusti – senast – ska en helt ny handbollsklubb se dagens ljus i Västerås. Det beskedet gav IVH Västerås marknadsansvarige, Kent Pira, sedan de extra år-mötena i såväl IVH Ungdom som elitföreningen på  tisdagskvällen enhälligt röstat ja till ett samgående med Irsta HF.

Annons

– Nu kommer vi att få en bättre produkt att sälja, något som borde ge genomslag på marknaden, säger en nöjd Pira.

Sedan i somras har han drivit frågan om en sammanslagning mellan IVH Västerås båda klubbar och Irsta HF.

Vid 19.30-tiden i går kväll kunde han pusta ut sedan ett 40-tal medlemmar i IVH:s elitklubb sagt sitt:

– Jag är egentligen inte överraskad. För min del har det inte funnits någon tvekan om att det här är rätt väg för handbollen i Västerås, säger Pira.

Upprinnelsen till att diskussionerna om en sammanslagning kom igång stavas ekonomi.

– Skulderna i IVH och Irsta HF försvinner inte med det här utan måste betas av, men vi har avbetalningsplaner med bland annat Västerås stad.

– Det kommer att ta sin tid att komma på grön kvist igen, kanske två år, säger Kent Pira.

Trots det ser Pira den kommande sammanslagningen som en förutsättning för an fortsatt satsning på såväl herrar som damer.

– Ja, nu öppnas den möjligheten igen, menade han.

IVH:s ungdomsförening hade sitt årsmöte först och här kom en rad funderingar kring samgåendet i dager.

Hur ska träningsgrupperna se ut framöver? Ska vi slås ihop med jämnåriga grupper i Irsta? Vilka ska träna de olika grupperna?

Frågorna var många. Dessvärre lyste svaren i de allra flesta fall med sin frånvaro:

– Vi har helt enkelt inte kommit ner på detaljnivå i planeringen ännu. Start-signalen för arbetet går i kväll, ursäktade sig Kent Pira.

I morgon torsdag ska delar av styrelserna i IVH Västerås och Irsta HF ha ett första mer konkret planeringsmöte.

– Som det ser ut kommer vi att sjösätta en rad arbetsgrupper som kommer att jobba med samgåendet. Senast i augusti har vi svar på alla frågor, alltså i god tid innan säsongen drar igång.

– Vi kommer också att etablera ett samarbete med idrottens studieförbund Sisu som kommer att hjälpa oss med vissa frågor.

För Stefan Brandberg, idrottsstrateg vid Västerås stads kultur-, idrotts-, och fritidsförvaltning, var årsmötesbesluten välkomna:

– Jag tror det är viktigt att handbollen i Västerås visar en enad front, säger han, och påpekade att gårdagskvällens årsmöten blev startpunkten för ett gigantiskt arbete i syfte att få ihop alla delar:

– Det är nu jobbet börjar.

På frågan vad den nya föreningen kommer att heta, ville inte Kent Pira ge något besked. Än mindre vilken färg det blir på matchtröjorna.

– Vi har helt enkelt inte diskuterat detta ännu, förklarade Pira hemlighetsfullt, och avslöjade i alla fall så mycket att färgerna blå (IVH), grön (Irsta HF) och orange (Västerås HF) är förbrukade i sammanhanget.

Därmed återstår egentligen bara röda tröjor som alternativ för ”HK Västerås”...!

Mer läsning

Annons