Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vill vara med på resan”

VästeråsIrstas färdi seriesystemet tar ny fart i dag. Nykomlingen möter Hallby i den allsvenska premiären. Nyförvärvet Philip Åkesson vill vara med på resan.
 – Vi har en stigande formkurva, säger målvakten.

Annons
Handbollsglädje. Efter proffsspel i Norge är målvakten Philip Åkesson tillbaka i Västerås. I kväll ska han försöka att rädda premiärpoäng när allsvenska nykomlingen VästeråsIrsta möter Hallby på bortplan.Foto: Per G Norén

De tre senaste åren har 26-årige Philip Åkesson spelat i norska elitlaget Follo HK.

I januari bestämde han sig för att flytta hem till Sverige och Västerås, där han spelade innan utlandsäventyret.

Åkesson anlände den 1 juni och säger så här efter att ha avverkat en hel försäsong i sin nygamla klubb:

– Det var helhetskonceptet som fick mig att flytta hem. Emma (Danielsson, sambon som spelar i VI:s damlag) spelade ju här så det var egentligen mitt enda val. Och jag måste säga att det känns som en jättebra lösning, säger Åkesson.

Så det känns inte som ett kliv ned?

– Nja, man skulle ju kunna säga att jag hade lite tur att VI gick upp. Man satt ju och var lite nervös i slutet av säsongen, ha, ha. Men VI har påbörjat någonting stort och jag ser verkligen fram emot att vara med på den här resan.

Philip Åkesson håller fortfarande på att anpassa sig till sitt nya lag. Han medger att han inte har formtoppat under försäsongen, men han tror sig snart vara där.

– Min form har väl varit lite blandad under försäsongen, det tar ju lite tid att komma in i det även om det känns bra nu. VI har ett annorlunda tänk i försvarsspelet än Follo.

På vilket sätt?

– Det är svårt att förklara, men det är en annan grej med nya medspelare. Det är en omställning, men det känns hela tiden bättre och bättre.

VI har också stått för blandade resultat under försäsongen. Det mest imponerande resultatet var 32–26-segern över elitserielaget Caperiotumba.

– Vi har haft en stigande formkurva i laget om du frågar mig. Senaste matcherna tycker jag att vi har spelat bra handboll.

Har ni det som krävs för att klara er i allsvenskan?

– Jag har bara sett ett lag i allsvenskan och det var när vi mötte Lindesberg (vinst 33–27) så det är svårt att säga för mig. Det är bara för oss att gå in och köra järnet, försöka vinna varenda match.

Har du satt upp någon personlig målsättning för säsongen?

– Det enda jag tänker fokusera på är att spela så bra som möjligt tillsammans med laget. Det viktiga är att laget presterar.

Philip Åkesson växte under sina tre år som proffs i Norge.

Både som person och handbollsspelare.

– Jag känner att jag mognade och dessutom blev bättre på det sociala. Sen var det bra för mig att känna på hur det var att vara i en proffsmiljö och träna väldigt ofta.

Vad kommer du att tillföra VI?

– Förhoppningsvis bra målvaktsspel.

26-åringen är en av de mest rutinerade spelarna i ett ungt VI-lag.

– Så är det, jag hoppas ju kunna bidra med lite erfarenhet också.

Mer läsning

Annons