Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundqvist tillbaka i landslaget

Förre Rönnbystjärnan Helena Lundqvist är tillbaka i landslaget. Forwarden är nu aktuell för VM i Schweiz.
- Hon har internationella egenskaper i sitt spel som är viktiga för alla lag, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara till vlt.se.

Annons

Helena Lundqvist har inte spelat med landslaget sedan VM-guldet 2007.

- Då var hon av en av de mest betydelsefulla spelarna. Hon hade en väldigt fin säsongsom hon krönte med SM-guldet med Rönnby, säger Vaara.

Sedan dess har ”Lunkan” spelat division 1-innebandy med Sala - och stått utanför landslaget.

- Vi har ingen uttalad policy att spelare från division 1 inte kan vara med i ett landslag. Men det blir snudd på orimligt eftersom de inte umgås dagligen i det tempot som finns internationellt.

Men nu är den vasse rightforwarden tillbaka. Lundqvists 102 poäng på 27 matcher förra säsongen väckte givetvis frågan om landslaget igen. I dag kom ett positivt svar.

- Det gör ingenting att hon gjort några säsonger i division 1 nu när hon bestämt sig för att göra en rejäl satsning igen. Helena är en erfaren spelare med internationella egenskaper som är viktiga för alla lag. Hon är kompromisslös och hittar nästan alltid den närmsta vägen till målet.

Däremot är Lunkans radarpartner från Sala, Madelene Backlund, inte med i truppen.

Enligt Jan-Erik Vaara har hon mer att bevisa först.

- Hon har inte visat tillräckligt mycket bra saker historiskt. Hon har inte varit med i någon tidigare trupp och har mer att bevisa, säger Sveriges förbundskapten.

Rönnby Tigers har tre spelare med i truppen som träffas för ett fem dagar långt läger den 16-21 augusti.

Det handlar om landslagsetablerade trion Karolina Widar, Hanna Pettersson och Sanna Scheer. Succéforwarden Alice Tonneman, som fick göra landslagsdebut i våras, är därmed inte uttagen.

Den här truppen är en fingervisning om hur VM-truppen till Schweiz kommer att gestalta sig.

Mer läsning

Annons