Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intern kris skakar IFK:s konståkning

Personhot. Tränaravhopp. Förtroendekris. Interna stridigheter har skakat IFK Västerås konståkningsklubb i höst.

Annons
Nystart. Delar av styrelsen i IFK Västerås Konståkning har bytts ut och klubben startar om.

I måndags kväll avgick ordföranden Håkan Brandeborn – och ytterligare tre ledamöter.

– Jag gör det för föreningens bästa, säger Brandeborn.

Turbulensen kulminerade med att nästan hela styrelsen lämnade in i måndags. Två tränare har dessutom nyligen avsagt sig sina uppdrag. Orsaken till det är bristande förtroende mellan tränarna och styrelsen. Tränare och ledning har enligt vad VLT erfar haft olika syn på hur verksamheten ska drivas.

Efter att ha varit i klubben i 13 år slutar Theresia Kensert som tränaren vid nyår. Hon vill inte uttala sig i VLT om orsaken. Även tränaren Kristina Skärås har sagt upp sig.

Klubben har arbetat på att försöka lösa konflikten. Men i måndags efter ett extra styrelsemöte avgick alltså ordföranden Håkan Brandeborn i samråd med huvudstyrelsen.

– Situationen har blivit så obehaglig och allvarlig. Det har trappats upp och jag har till och med blivit hotad per mail. Min familj har tagit väldigt illa vid sig.

Har du polisanmält hoten?

– Jag övervägde det först men ansåg att det inte skulle tjäna någonting till, det var en enstaka förälder det kom ifrån, säger han.

Vad anser du ligger bakom konflikten?

– Jag vet faktiskt inte, förstår inte. Men det finns väl dem som vill ha en förändring.

– Konståkning är en specialsport. Det är mycket känslor inblandat, de som håller på är nära sin huvudtränare i många år och det blir många känsliga situationer. Men som sagt, jag kan inte förklara vad det beror på, säger Brandeborn som varit ordförande sedan förra säsongen men som i fortsättningen bara vill vara idrottsförälder.

Birger Brodahl, ordförande i IFK:s huvudstyrelse, säger att det blev ohållbart för styrelsen att fortsätta. Förutom Brandeborn avgick ytterligare tre ledamöter i måndags.

Vad anser du ligger bakom konflikten?

– Jag har svårt att sätta fingret på det, men brist på förtroende handlar det om. Sedan har en liten klick, inte bara medlemmar och föräldrar, varit väldigt högljudda med synpunkter som påverkat stämningen.

Brodahl kom in med objektiva ögon för att försöka lösa konflikten för en månad sedan.

– Jag har läst mejl som jag inte blivit glad åt. Det är lätt att sitta hemma på kammaren och ha synpunkter, det hade varit bättre om de ringde till styrelsen och delgav synpunkterna. Ett sånt här klimat kan vi inte ha i klubben, säger han.

Vem som blir ny ordförande avgörs på ett extra årsmöte. Tills vidare går Brodahl in som vice ordförande.

Blir Theresia Kensert och Kristina Skärås kvar i klubben?

– Det vet jag inte. Vi får träffa dem och diskutera först. De har sagt upp sig, så vi får se.

Hur ser du på klubbens fortsättning?

– Vi gör den här förändringen för att få en nystart. Vi hoppas att tränare och aktiva ska tycka att det är positivt och att vi kan gå vidare. Vi gör inte så stor sak av det här, det har blivit en höna av en fjäder.

Kvartett har lämnat styrelsen

Håkan Brandeborn, ordförande, Maria Nilsson, sekreterare, Ann Jansson, vice ordförande, och Urban Hedman, ledamot, har samtliga avgått. Birger Brodahl, Jonny Johansson och Leif Lindborg från IFK:s huvudstyrelse har ersatt. Återstår ett ordförandeval på ett extra årsmöte.

Kvar från den gamla styrelsen: Suzanne Sandberg, kassör, och Ingemar Fronda, suppleant.

Mer läsning

Annons