Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asplöven: Tänker nå toppen på nolltid

Den 11 juli – det var då Asplöven fick beskedet att de skulle spela i hockeyallsvenskan. Nu siktar de mot kvalserien – till elitserien, alltså.

Annons

Det blev hektiska dagar för Asplövens tränare och sportchef Per Kenttä. När det blev klart att Borås inte skulle få elitlicens och sparkas ur serien fick Haparandaklubben plats i serien, eftersom de blev trea i kvalserien.

- Jag undrade om jag var den ende med telefon i Haparanda. Det ringde hela tiden från agenter och annat folk, säger Per Kenttä.

Två månader senare är det dags för Asplövens första match någonsin på den här nivån. Och visst har Kenttä fått ihop en intressant mix av spelare, med Conny Strömberg som det tyngsta namnet.

- Det är ingen idé att spela om man inte siktar högt, så vi vill till playoff till kvalserien. Varför inte, säger Kenttä.

Den korta tiden att få ihop lagbygget talar dock emot laget. Och den stora mängden mil som ska avverkas från Haparanda till bortamatcherna. Totalt skulle laget åka över 6 000 mil på sin väg genom landet, men det mesta kommer avverkas i flygstolen.

- Vi flyger till alla matcher utom två, det är till Leksand och Mora. Men dit är det bara 93-95 mil, det tar vi över dagen, skojar Per Kenttä.

Träningsmatcherna har dock mestadels spelats på hemmaplan eller på bussavstånd. Sju matcher och sex segrar, men då har laget också bara mött ett riktigt bra lag – och det var Luleå, som vann med 4-0. Resterande matcher har spelats mot lag från svenska division 1 eller finländska andraligan Mestis.

Särskild varning är utfärdad för Slava Trukhno, en stor och stark rysk forward med meriter från nordamerikanska proffshockeyn, som gjort fyra mål på försäsongen. I truppen finns också SSK-fostrade Daniel Despotovic.

ANDREAS HANSON

[email protected]

FAKTA

Asplöven

Arena: Arena Polarica (kapacitet 800, men planer finns på att utöka till 2 000 inom kort). Snitt i kvalserien förra säsongen: 622).

Förra säsongen: 2 i allettan, till kvalserien via playoff. 3 i kvalserien. Erbjöds plats i allsvenskan som ersättare för tvångsnedflyttade Borås.

Huvudtränare: Per Kenttää (3:e säsongen). Tidigare spelare på division 1-nivå, var spelande assisterande tränare i klubben 2007-08 och tog 2010 över huvudansvaret.

Största nyförvärv: Joni Puurula (mv, Sport, Finland), Peter Wennerström (f, Färjestad), Anton Gustafsson (f, Langnau, Schweiz), Lucas Sandström (f, Leksand), Vjatjeslav Truhkno (f, Zagreb, Kroatien), Per Hållberg (b, Växjö), Conny Strömberg (f, Örebro).

Största förluster: Jarkko Oikarinen (f, Tingsryd), Gusten Törnqvist (mv, slutar).

Fotnot: ovanstående fakta var giltigt den 6 september 2012.

Mer läsning

Annons