Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurgården: Måste upp med rörigt lagbygge

Många trodde på SM-guld – det blev nedflyttning från elitserien. Nu har Djurgården svalt besvikelsen och laddat om med ett rörigt lagbygge.

Annons

Att ställa om till en tillvaro utanför ekonomiskt trygga elitserien är inte lätt – fråga bara SSK. Nu har Djurgården fått lära sig vad det innebär.

- Det är klart att det varit lite rörigt, vissa har lämnat klubben och vissa har velat vara kvar, och det har inte varit säkert vad klubben har råd med, säger klubbens huvudtränare och sportchef Challe Berglund.

Mesta mästarna Djurgården kommer sannolikt att bli jagade av alla ligans lag. Malmö hade det problemet i fjol, då de var laget som alla motståndare mest av allt ville slå. Men Berglund tror inte att Djurgården ska gå i samma fälla:

- I Malmös fall handlade det mest om avundsjuka. Det blir inte samma sak nu, vi är inte i närheten av att röra upp samma känslor, säger Berglund.

Trotjänaren Christian Eklund väljer att se det på ett annat sätt:

- Om motståndarna känner att det är stort att möta oss, då har de redan tänkt tanken att vi är bättre än dem. Och det kan inte vara negativt för oss, säger han, och tillägger att han tycker det ska bli spännande med spel i hockeyallsvenskan:

- Jag har stor respekt för ligan och det ska bli kul, det är nya lag, nya motståndare och nya arenor, säger Eklund.

Han får medhåll av Challe Berglund:

- Det är roligare hockey i allsvenskan, elitserien är mer stereotyp. I hockeyallsvenskan händer det mer oväntade grejer.

15 spelare har lämnat klubben, 12 nya har tillkommit. Truppen är en blandning av gamla hjältar, som Fredrik Bremberg, Jimmie Ölvestad och Michael Holmqvist, och egna produkter som backen Kim Lennhammer, NHL-draftade forwarden Pontus Åberg och lagets bästa målgörare på försäsongen, Ludwig Blomstrand.

- Vi har knytit ihop gruppen på ett bra sätt, säger Challe Berglund.

Och målsättningen är givetvis självklar för Djurgården:

- Målet är topp tre. Och sedan ta steget tillbaka till elitserien. Vi vill upp direkt, och måste egentligen upp direkt. De ekonomiska förutsättningarna förändras drastiskt om vi inte gör det, säger Berglund.

ANDREAS HANSON

[email protected]

Fakta

Djurgårdens IF

Arena: Hovet (kapacitet 8 000, snitt förra säsongen: 7 723).

Förra säsongen:

11 i elitserien, 3 i kvalserien.

Huvudtränare:

Charles Berglund (2:a säsongen, tog över laget inför kvalserien i fjol). Storspelare som aktiv med bland annat OS-guldet 1994 som topp. Spelade i Djurgården större delen av karriären, har fått tröja nummer 2 pensionerad. Fyra elitseriesäsonger som tränare, för Timrå och Modo.

Största nyförvärv:

Dustin Johner (f, Tingsryd), Michael Holmqvist (f, Linköping), Fredrik Bremberg (f, Timrå), Elias Granath (b, Timrå), Timmy Pettersson (b, Ingolstadt, Tyskland), Chet Pickard (mv, Cincinatti, ECHL).

Största förluster:

Gustaf Wesslau (mv, HV71), Andreas Holmqvist (b, Kölner Haie, Tyskland), Fredrik Claesson (b, Ottawa, NHL), Patrick Cehlin (f, Nashville, NHL), Marcus Nilson (f, HV71), David Printz (b, Bratislava, KHL).

Fotnot: ovanstående fakta var giltigt den 4 september 2012.

Mer läsning

Annons