Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagervall: "Ledarnas ansvar"

Besvikelsen är stor efter SHL-missen. Här är Joakim Fagervalls tankar efteråt.
- Jag tror att (Evan) McGrath blir bättre nästa säsong när han har familjen här, säger VIK Hockeys tränare.

Annons
Joakim Fagervall, tränare, VIK Hockey.

Här är hela VLT:s intervju med Joakim Fagervall efter matchen i kvalserieepilogen mot DIF i måndags.

Kvalserien är över, hur känner du nu?

- Jag känner samma sak nu som jag kände innan matchen (mot DIF). Någonstans på vägen tappade vi vår identitet i spelet. Kvalserien var slut innan den här matchen. Jag har hunnit summera den och i dag ska jag och Niklas summera den. Ingen av oss är nöjd med kvalserien. Felet är på hemmaplan, där har vi tagit för lite poäng. Hade vi vunnit en match till hade matchen mot DIF varit direkt avgörande.

Känner du att nivån ni serien hade räckt?

- Ja, det tror jag. Långa stunder i serien, fram till Malmö hemma där vi fick mycket skador, var vi riktigt, riktigt bra. Den nivån hade räckt, det ser vi nu. Ta matcherna mot Rögle och Malmö hemma, där är vi bättre än dem spelmässigt men får inte in pucken. Rögle är vi bättre mot förutom första tio minuterna och Malmö är vi bättre än hela matchen.

Upplevelsen är att till exempel Djurgården höjt sin nivå i kvalserien. I serien tog ni 100 poäng tack vare ett bra försvar, men hade er grundserienivå räckt i kvalserien där när ni mötte lag som är bättre på att göra mål?

- Jo, men jag tror att det hade räckt. Tittar du på lagen som gått upp så har de stärkt sina försvar innan kvalserien. Och vi gjorde inte riktigt det. Vi tappade någonstans på vägen och mycket har att göra med att vi inte tränade ihop innan.

Fagervall fortsätter:

- Vissa förändringar vi gjorde i truppen och trodde skulle bli bra gjorde att vi splittrades i gruppen. Det hade inte med enskilda spelare att göra, utan vi fick inte ihop kärnan.

Vems ansvar är det?

- Det är vi ledare. Det är vårt ansvar. Jag tycker inte att vi fick ihop gruppen.

Så det är ni som har misslyckats?

- Är det vad du vill få fram? Vill du att det ska stå att vi misslyckades?

Nej, jag vill höra vad du tycker.

- Du hör väl vad jag säger. Vi som ledare lyckades inte få ihop första- och andralinan, men tredje och fjärde fick vi ihop. Första och andra hade minus medan tredje och fjärde hade plus, det är ganska tydligt. Vill du kalla det ett misslyckande får du göra det. Vi fick inte ihop kemin. Det var Williams skada, Caputis skada.

Hur ser du på klubbens framtid oavsett din medverkan eller inte?

- Jag tycker att föreningen har en jättebra framtid. Det är bra spelare klara för nästa år och VIK har alla förutsättningar, med eller utan mig.

Gör fansen rätt i som hoppas att en underpresterande Evan McGrath kommer tillbaka bättre nästa säsong?

- Det tror jag absolut. Det var en jävla situation för honom att komma in. De fick barn precis, och han hade inte träffat sitt förstfödda barn. Han kunde inte fokusera på det han verkligen skulle. Man kan kräva det av honom, men fan, han är bara en människa. När han får starta nästa säsong på plats här med hela sin familj tror jag att det ser annorlunda ut. Det är en bra hockeyspelare.

Niklas Johansson sa i en intervju att ni väntade och väntade på att det skulle lossna för toppforwards. Var det därför du väntade så länge med att ändra i powerplay?

- Ja, absolut. Jag tycker att de spelarna måste producera - och i och med att de kom in sent och Williams var borta hela tiden under träningen innan kvalserien så kändes det som … vi trodde att de skulle producera och hade ju problem i powerplay under säsongen också. Med facit i hand skulle vi kanske gjort något annat. Men det kändes som att det var så bra spelare att de måste hitta varandra, och spelet var bra stundtals men vi gjorde inte målen. Utan mål är powerplay inte bra. Och PP har vi inte kommit upp i alls. Men å andra sidan har vi vunnit matcher under säsongen också utan att vara bra i PP men då har vi gjort det bra försvarsmässigt istället.

Mer läsning

Annons