Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand: Fokus på bättre powerplay

Förra säsongen slutade Leksand som Sveriges 14:e bästa lag. Nu vill man ta steget upp på topp tolv – tillbaka till elitserien.

Annons

Leksands IF är en storklubb inom svensk hockey. Men föreningen har inte haft elitseriestatus sedan säsongen 2005-06 då man bara vann 9 av 50 matcher och slutade tvärsist i elitserien. Återtågen har varit många, men nu är det en helt annan satsning som gäller.

- Det är riktigt kul att det är satsningen på spelare från Dalarna som kan bära hela vägen, säger tränaren Andreas Appelgren.

Laget tog sig enkelt till en topp tre-placering i fjol, men slutade fyra i kvalserien – sju poäng från en elitserieplats. Alltså är det inte mycket som behövt förbättras, och det är till stora delar samma trupp som Leksand ställer upp med nu.

- Vi har fokuserat på att utveckla laget och spelet. Vi var så nära i fjol och kan vi utvecklas borde vi vara där vi vill, säger Appelgren.

Den största förbättringen vill Leksand göra i powerplay, spelet med en man mer. Leksand var endast det nionde bästa laget i powerplay i hockeyallsvenskan i fjol.

- Där var vi missnöjda, vi borde ha gjort det bättre. Det är ingen hemlighet, säger Appelgren.

Det finns gott om profiler i Leksands trupp, men den kanske mest spännande är en av de yngsta – supertalangen Filip Forsberg, som nyligen fyllde 18 år men redan skrivit på ett NHL-kontrakt med Washington Capitals och lånats ut till Leksand.

- Det är härligt att ha en sån spelare i truppen, men man glömmer att han inte är så gammal. Det är en väldigt duktig spelare men har mycket att lära på vägen upp. Väldigt glad och positiv, vill hela tiden lära sig nya saker, berömmer Appelgren.

ANDREAS HANSON

[email protected]

FAKTA

Leksands IF

Arena: Tegera arena (kapacitet 7 650, snitt förra säsongen: 4 820) Förra säsongen: 2, kvalserien 4.

Huvudtränare: Andreas Appelgren (2:a säsongen). Ingen karriär som aktiv spelare. Jobbade sig upp som tränare i Mariestads Bois, där han till slut blev huvudtränare för laget i allsvenskan. Hämtades till Leksand som assisterande tränare i fjol.

Största nyförvärv: Kevin Kapstad (b, Landshut, Tyskland), Pär Edblom (f, Örebro).

Största förluster: Ken Andre Olimb (f, Karlskoga), Mads Bödker (b, Malmö).

Fotnot: ovanstående fakta var giltigt den 9 september 2012.

Mer läsning

Annons